Britannia äänestää Syyriasta - ei iskua ennen YK:n tarkastajien raporttia

Pääministerin kaavailema nopea isku ei saa tukea parlamentista. Enemmistö haluaa odottaa YK:n tarkastajien raporttia.

Britannian pääministeri David Cameron on luopumassa suunnitelmasta, jonka mukaan Syyriaan tehtäisiin pikaisesti isku vastatoimena epäillylle kemiallisten aseiden käytölle.

Eilen keskiviikkona käydyissä keskusteluissa ilmi, ettei pikaiselle iskulle löydy riittävää tukea Britannian parlamentissa.

Cameronin hallituksen keskustelujen jälkeen tekemä aloite merkitsee, että vastatoimiin voitaisiin ryhtyä vasta sen jälkeen, kun Syyriassa kaasuiskua tutkivat YK:n tarkastajat  ovat antaneet raporttinsa löydöksistään.

Parlamentti äänestää tänään hallituksen aloitteesta, mutta päätös osallistumisesta sotilaallisiin toimiin edellyttää myös toisen äänestyksen järjestämistä.

Nopeaa iskua vastustivat sekä oppositiossa oleva Labour-puolue että osa Cameronin oman konservatiivisen puolueen parlamentaarikoista. Vastustajat haluavat selviä todisteita siitä, että Syyrian hallitus on käyttänyt kemiallisia aseita. 

Vastustajien kantaan vaikuttivat muiden ohella epäluulot, jotka nousivat entisen pääministerin Tony Blairin päätöksestä osallistua Irakin sotaan vuonna 2003. Parlamentaarikot vaativat nyt selkeämpiä todisteita Syyrian hallituksen syyllisyydestä. 

Keskiviikkona myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vetosi sen puolesta, että YK:n tarkastajat saisivat tehdä työnsä loppuun ennen mahdollisia sotilaallisia toimia.

Britannian kanta voi vaikuttaa myös Yhdysvalltain aikeisiin iskeä Syyriaan jo tällä viikolla.