1. yle.fi
  2. Uutiset

Joulupukki etsii itseään

Lapin matkailun itsestäänselvyyksiä puretaan uudessa Matkailututkimuksen lukukirjassa, joka julkaistaan Lapin yliopistolla syyskuun alussa. Pohjoisen lisäksi teos tarttuu matkailun ongelmiin ja mahdollisuuksiin maailmanlaajuisesti.

matkailu
Matkailututkimuksen lukukirja
Joulupukki etsii itseään lukukirjan kannessa.Lapin yliopisto

Matkailututkimuksen lukukirja on kirjoitettu yhteistyössä yli kahdenkymmenen matkailun tutkijan ja kehittäjän kesken, joista suurin osa työskentelee Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutissa Rovaniemellä.

Kirja on suunnattu matkailun oppikirjaksi korkeakouluihin, mutta myös muille matkailua koskevan tutkimustiedon hyödyntäjille. Teos antaa matkailutoimialalle uusia ideoita ja välineitä liiketoimintansa kehittämiseen, julkiselle sektorille keinoja liittää matkailu osaksi aluekehitystä ja matkailijoille pohdittavaa omasta roolistaan globaalissa matkailussa. – Matkailututkimuksesta ei ole aikaisemmin julkaistu suomenkielistä kirjaa, joka lähestyisi aihetta yhtä monitieteisesti ja käytännönläheisesti, iloitsee kirjan toimittanut matkailun kulttuurintutkimuksen professori Soile Veijola.

Voitto ja vastuullisuus eivät sulje toisiaan pois

Lukukirjassa matkailua käsitellään sekä alueellisesti elintärkeänä liiketoimintana että toisaalta yhteiskunnallisena ilmiönä, jota voidaan tarkastella siinä kuin mitä tahansa sosiaalista toimintaa. Toisin sanoen: matkailu on bisnestä, mutta se on myös esimerkiksi matkailijoiden elämyksiä ja yhteiskunnallisia valtasuhteita.

Kirjan yksityiskohtaisempia teemoja ovat muun muassa matkailu toimialana, matkailun viisiasteinen vastuullisuus, elämykset, matkailualueiden elinkaaret, talousvaikutukset, etiikka, ennakoiva tuotekehitys, esteettömyys, turvallisuussuunnittelu, ympäristökysymykset, paikallinen kehittäminen maaseudulla sekä matkailu työnä.

Lue seuraavaksi