Älä hötkyile, jos kohtaat vieraan koiran

Koiria kammoksuvalle mikään ei ole kamalampaa kuin törmätä ulkona irrallaan jolkottelevaan koiraan. Mutta miten irtokoiran kohdatessaan tulee toimia?

luonto
Sekarotuinen koira roikottaa kieltään.
Tarja Nyyssönen / Yle

Maltti on valttia, jos ulkona kohtaa irrallaan kulkevan koiran. Moni saattaa katsoa koiraa, ehkä yrittää koskettaa sitä tai vaihtoehtoisesti livahtaa paikalta nopeasti pois.

Usein ihmisille on epäselvää, miten tilanteessa on järkevintä toimia. Vieraan koiran aikeista ei kuitenkaan voi koskaan tietää.

Suomen Kennelliiton viestintäpäällikkö Kaija Unhola sanoo, että jokaisen kannattaa opetella koirien elekieltä ja niiden kanssa toimimista.

- Jos ihminen kohtaa vieraan, irrallaan olevan koiran, tärkeintä on kävellä ohi rauhallisesti kiinnittämättä siihen mitään huomiota. Eläintä ei kannata katsoa tuikeasti silmiin tai lähteä juoksemaan karkuun. Jos se seuraa, sille voi sanoa reippaalla äänellä käskysanan kuten "ei" tai "pois".

Unhola suosittelee tarkkailemaan vaikka koirapuistossa, miten koirat käyttäytyvät keskenään. Usein ne ohittavat toisensa rauhallisesti katsomatta lainkaan kohti.

- Koira reagoi asioihin vieteillään. Jos ihminen hilpaisee juoksuun, se on koiralle saalistusvietin signaali ja koira ajattelee, että sen pitää juosta perässä. Sama vaikutus on käsillä huitomisella.

Valistuksen paikka

Pitkään koiria harrastanut Kaija Unhola tietää, että koiraihmisellekin vieraan koiran kohtaaminen voi olla epämiellyttävää. Etenkin, jos ihminen pelkää koiria tai tällä on mukanaan oma lemmikki, kohtaamisen voi kokea uhkaavaksi.

Eläintä ei kannata katsoa tuikeasti silmiin tai lähteä juoksemaan karkuun.

Kaija Unhola

Unholan huomauttaa, että suurin osa koiranomistajista on vastuullisia ja pitää lemmikkinsä kytkettynä sekä valvonnassa kuten kuuluukin.

- Poikkeuksiakin on. Joka tapauksessa ihmisten olisi syytä opetella, miten koiran kohdatessa pitää käyttäytyä. Tässä on valistuksen paikka, että ihminen osaa toimia oikein.