1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. haulikot

Haulikon käsittelytaidot romahtavat

Metsästäjät ovat turhautuneet haulikkoratojen lakkauttamisiin Oulun seudulla. Harjoittelu on vähentynyt ja siirtynyt salaisille tai luvattomille paikoille

haulikot
Muhoksen haulikkorata on myös jouduttu sulkemaan. Asko Lampinen (vas.) ja Toivo Portaankorva katselevat hirvirataa, joka vastikään kunnostettiin tuhansilla euroilla määräysten mukaiseksi.
Muhoksen haulikkorata on myös jouduttu sulkemaan. Asko Lampinen (vas.) ja Toivo Portaankorva katselevat hirvirataa, joka vastikään kunnostettiin tuhansilla euroilla määräysten mukaiseksi.Arto Veräjänkorva / Yle

Oulun seudun metsästäjät ovat huolissaan haulikon käsittelytaitojen heikkenemisestä. Haulikkolajien harrastajamäärät ovat laskussa kymmenien kilometrien harjoitusmatkojen takia.

- Huonoimmassa tapauksessa harjoitellaan Torniossa, Kajaanissa ja Raahessa, Metsästäjäliiton Oulun piirin toiminnanjohtaja Asko Lampinen sanoo.

Metsästäjien mielestä on selvää, että haulikolla harjoitellaan nykyisin luvattomilla tai salaisilla paikoilla.

- Kaaos on valmis jo. Kaikki kauhuskenariot ovat toteutuneet, ja tilanne pahenee vielä huomattavasti, Asko Lampinen tiivistää.

- Ennustan, että ampumataito romahtaa ja alkaa tulla huonoja riistalaukauksia. Pelkään vahinkoja, vaikka nykyisin onnettomuuksia ei juuri satu.

Suljettavien ratojen lista venyy

Valtaosa Oulun seudun perinteisistä haulikkoradoista on on suljettu. Tuoreimpia esimerkkejä ovat Liminka ja Oulunsalo, jossa sijaitsi Pohjois-Suomen ainoa SM-tasoinen haulikkorata. Korvaavia, määräykset täyttäviä ratoja ei ole syntynyt.

Uhan alla ovat muun muassa Sanginjoki ja Hiukkavaara - lähelle nousevan asutuksen takia.

Kempele on saanut hieman jatkoaikaa, mutta joutuu investoimaan aitaukseen ja lisävalvontaan. Lisäksi lyijyhaulit on korvattava muilla panoksilla, mikä ihmetyttää metsästäjiä.

- Teräshauli likaa pohjavesiä, se ei ole puhdasta terästä. Rauta liukenee vesiin. Ruotsissa on jo todisteita tästä.

Syynä haulikkoratojen lakkauttamisiin ovat kiristyneet ympäristömääräykset. Tämä ei metsästäjiä innosta.

- Kyllä kymmeniä vuosia käytössä olleiden ratojen alta olisi jo pitänyt löytyä lyijyä. Niiden pitäisi saada jatkaa, ja vaikutuksia seurattaisiin metrin-kahden syvyyksissä, Asko Lampinen ehdottaa.

Lue seuraavaksi