1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Suomalaisasiantuntija: länsimaiden media antaa Syyrian kriisistä liian yksinkertaisen kuvan

Suurvallat ovat unohtaneet itse Syyrian ja mahdollisen sotilaallisen iskun vaikutukset koko Lähi-idälle. Sotilaallinen iskun takana on kilvoittelu siitä, kuka saa määrätä tahdin, sanoo professori Tuomo Melasuo Tampereen yliopiston Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskuksesta.

Syyrian armeija on evakuoinut komentokeskuksiaan Damaskoksessa mahdollisen sotilaallisen iskun varalta, kertovat silminnäkijät. Työntekijöitä on evakuoitu muun muassa armeijan yleisesikunnasta sekä ilmavoimien päämajasta. Britannia, Ranska ja Saksa ovat tukeneet Yhdysvaltain aikeita iskeä Syyriaan.

Suomalaisasiantuntijan mielestä Syyrian kriisi on huomattavasti monimutkaisempi kuin länsimaiden mediat antavat otsikoissaan ymmärtää. Professori Tuomo Melasuo Tampereen yliopiston Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskuksesta arvioi, että Syyriassa tapahtumiin vaikuttaa kirjava joukko maita, jotka tukevat enemmän tai vähemmän avoimesti nykyhallintoa tai oppositiota.

Tuomo Melasuon mukaan kuitenkin sekä Bashar al-Assadin hallinto että kapinalliset ovat nyt hajanaisia.

- Syyriassa ei voi tällä hetkellä tehdä kahtiajakoa niin, että olisi oppositio ja hallinto. Hallinto ei enää ole yhtenäinen missään mielessä, eikä ikävä kyllä oppositiokaan. Tämän takia poliittinen prosessi on vaikea. Eurooppalaisella tiedotusvälineillä on usein taipumus väkisin vääntää yksinkertaiseksi monimutkaiset prosessit.

Iskun tavoitteet muualla kuin Syyrian tilanteen parantamisessa

Selvää ei ole sekään, mikä eri maiden tavoitteena Syyrian suhteen on. Sotilaallisen iskun suunnitteleminen on Melasuon mielestä vastuutonta.

- Ei ole minkäänlaista selkeää kuvaa siitä, mitkä sotilaallisen iskun päämäärät voivat olla. Ei ole minkään näköistä analyysiä siitäkään, miten se tulee todellisuudessa vaikuttamaan kentällä. Tämä on aikamoista uhkapeliä hiukan niin kuin toisten takapihalla.

1900-luvun konflikteissa on kilvoiteltu taktisista asemista eri alueilla, mutta Melasuo näkee Syyrian tilanteen laajempana.

- Tässä on brittien ja amerikkalaisten yritys näyttää eurooppalaisille, että he määräävät tahdin. Ranskalaiset puolestaan näyttävät, että he haluavat olla mukana leikissä ja Venäjällekin tämä on eräänlainen viesti.

- Syyria on taka-alalla. Ei kovinkaan paljon mietitä mitä tämä tulee merkitsemään Syyrian hyvin pahalle tilanteelle.

Sotilaallinen isku vain syventäisi kahtiajakoa koko Lähi-idässä

Mikäli sotilaallinen isku tehdään, ei se aiheuta vain leimahdusta, vaan sillä on pitkäaikaiset vaikutukset laajalla alueella. Melasuo ottaa esimerkiksi Libyan.

- Naton kampanja Libyassa oli fiasko ja katastrofi. Se johti kyllä Gaddafin tappamiseen, mutta mahdollisti Malin sodan ja koko sen kaaoksen mikä oli Malissa puolitoista vuotta.

Tällä hetkellä on päällä jo muutaman kuukauden jatkunut vaikeutuva tilanne. Egypti on jakautunut kahtia islamisteihin ja muihin, mikä heijastuu koko Lähi-itään.

- Jos tähän päälle heitetään kosmeettinen näytösisku, niin sehän tulee vain entisestään kiihdyttämään prosessia ja syventämään vastakkainasetteluja, eikä ratkaise yhtään mitään, sanoo professori Tuomo Melasuo.

Melasuo arvioi, että sotilaallinen isku on erittäin todennäköinen.

- Euroopan suurvallat ja ennen kaikkea Yhdysvallat ovat ajaneet itsensä sellaiseen pisteeseen, että eivät voi enää perääntyä. Sekin on tyhmää politiikkaa, jos ajattelee, miten he ovat ottaneet selkäänsä sekä Afganistanissa että Irakissa. Jos Syyriaan isketään, sillä tulee olemaan erittäin kielteiset vaikutukset myös Irakiin.