Radiohistoriaa Tohmajärvellä: Intialaiskanava yllätti harrastajan

Tohmajärveläinen radiokuuntelun harrastaja Markku Sollo sai kuulla elokuun alussa eksoottisen radioaseman lähetystä. Intialaisen FM-radioaseman signaali oli matkannut radioasemalta Pohjois-Karjalaan arviolta 4 400 kilometriä. Vastaavia kuunteluhavaintoja on Suomessa tehty aiemmin vain pari kappaletta.

Kotimaa
Intialainen BIG 92.7 FM- radioasema lähetti samoilla taajuuksilla kuin suomalaisetkin radioasema
Intialainen BIG 92.7 FM- radioasema lähetti samoilla taajuuksilla kuin suomalaisetkin radioasemat.Yel

Tohmajärvellä asuva Markku Sollo harrastaa DX-kuuntelua, eli hän kuuntelee aktiivisesti ja etsii vastaanottimellaan uusia yleisradioasemia maailmalta. Elokuun 1. päivänä hän sai taltioitua intialaisen paikallisradion, BIG 92.7 FM:n lähetystä.

Asemalla on useita eri lähettimiä samalla taajuudella ja Suomea lähin niistä sijaitsee Intian ja Pakistanin rajalla Srinagarissa. Matkaa Tohmajärveltä sinne tulee 4 400 kilometriä. Jos kyseessä onkin radioketjun joku toinen asema, kasvaa välimatka entisestään.

Kaukainen harvinaisuus

Yleisradioasemien kuuleminen näin kaukaa on Suomessa harvinaista. Yleensähän ns. ula-taajuuksilla lähettävien radioasemin lähetykset ovat kuultavissa vain joidenkin kymmenien kilometrien säteellä lähetyspaikasta. Lisäksi muun muassa korkeat maastoesteet voivat heikentää kuuluvuutta.

Markku Sollo on iloinen kuunteluhavainnostaan, sillä vastaavia varmennettuja tapauksia on tätä ennen Suomessa vain pari kappaletta.

- Tämän luokan tapauksia on nyt Suomessa kolme kappaletta. Pisin kuultu FM-asema on toiminut Qatarissa ja seuraavaksi pisin Kanarian saarilla ja nyt on sitten tämä minun intialaishavaintoni.

Tämän luokan tapauksia on nyt Suomessa kolme kappaletta

Markku Sollo

Markku Sollo kertoo, että kaukaisia FM-asemia voi kuulla nimenomaan kesäaikaan, jolloin auringon säteilyn vaikutuksesta muodostuu satunnaisia heijastuskerroksia ionosfääriin.

- Nämä kerrokset heijastavat radioaaltoja kuin peilit. Tästä johtuen voi kaukaisen paikallisradion kuuluvuus olla voimakas ja lähetys voi kuulua täysin stereona, kertoo Sollo.

Se, miten radiolähetys on kantautunut Intiasta asti, ei ole vielä varmaa. Kyseessä voi olla hyvinkin poikkeuksellinen radioaaltojen etenemismuoto.

Uusi tekniikka auttoi löytämisessä

Vaikka Markku Sollon mukaan tällainen lähetys olisi voinut kuulua millä tahansa vastaanottimella. Sen havaitseminen olisi kuitenkin ollut onnekasta, sillä radioasema häipyi kuuluvista puolen tunnin sisällä.

Aktiiviharrastajana Markku käyttääkin radiota, joka on kytketty tietokoneeseen. Radio mahdollistaa laajemman kuuntelukaistan tallentamisen koneen kovalevylle. Siten kuuntelijan ei itse tarvitse olla koko ajan vastaanottimen äärellä, vaan hän voi kuunnella useiden taajuuksia lähetyksiä myöhemmin.

Antennina Sollolla on tv-antennia muistuttava 5-elemettin suunta-antenni noin kuuden metrin korkeudella maasta.