Lahtelainen hoitolaitos puolustaa nuorten riisuttamiskäytäntöä

Yksikköjohtaja Markku Kautiainen kertoo, että jokaisen uuden asiakkaan on riisuuduttava alasti turvallisuussyistä. Laitoksen käytännöistä on pyydetty selvitykset pikaisesti, kerrotaan oikeusasiamiehen kansliasta.

Kotimaa

Kantelun kohteeksi joutunut nuorten hoitoyhteisö Stoppari puolustaa toimintatapojaan. Yksikköjohtaja Markku Kautiainen kertoo, että jokaisen uuden asiakkaan on riisuuduttava alasti turvallisuussyistä.

Riisuuntuminen on edessä myös yli 30 vuorokautta laitoksessa olevilla ja kotijaksoihin oikeutetuilla asiakkailla, jos he vierailevat laitoksen ulkopuolella.

Menetelmällä pyritään varmistamaan, ettei hoitolaitokseen päädy päihteitä tai teräaseita. Kautiainen myöntää, ettei kiellettyä aineita tai esineitä löydy kovin usein.

Poliisin apua ratsauksiin pyydetään vain silloin, jos nuori on väkivaltainen ja vastustaa tarkastusta.

- En usko, että poliisi olisi hirveän innoissaan, jos olisimme jatkuvasti pyytämässä ratsausapua, arvioi Kautiainen.

Stoppari on ympärivuorokautinen hoitopaikka muun muassa päihteiden käytön katkaisemista tarvitseville nuorille, ja suurin osa asiakkaista on 16-17-vuotiaita.

Kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle tyttärensä kohtelusta on tehnyt turkulainen isä. Esittelijäneuvos Tapio Räty oikeusasiamiehen kansliasta sanoo, että tapauksesta ja laitoksen käytännöistä on pyydetty selvitykset pikaisesti.

Riisuttamisesta kertoi ensimmäisenä Etelä-Suomen Sanomat.