1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kellokortit tekevät tuloaan päiväkoteihin

Monissa päiväkodeissa siirryttään käyttämään sähköisiä kulkukortteja. Jos varhaiskasvatuslaki muuttuu ennakoidusti, tulee sähköisestä kulkukortista käytännössä myös lapsen kellokortti.

Kotimaan uutiset
Päivähoito, sähköinen seuranta, Jyväskylä
Mikko Suhonen / Yle

Kajaanin kunnallisissa päiväkodeissa sähköinen kulkukortti otetaan käyttöön lokakuun alussa. Ensi viikon maanantaina kulkukortti otetaan käyttöön jo Teppanan, Ratamon, Karusellin ja Lohtajan vuorohoitopäiväkodeissa sekä Nakertajan päiväkodissa.

Muiden päiväkotien henkilöstö koulutetaan järjestelmän käyttöön syyskuussa.

Kellokorttia muistuttava järjestelmä toimii siten, että lapsen vanhempi kirjaa lapsen sisään ja ulos päiväkodista erillisen tunnisteen avulla päiväkodin kännykkään, kertoo Kajaanin kaupungin varhaiskasvatuksen tulosalueen johtaja Sirpa Kemppainen.

- Lasten läsnäoloja ja poissaoloja ei tarvitse enää kirjata paperille, vaan tiedot siirtyvät puhelimen ja nfc-tunnisteen avulla suoraan päiväkirjaan ja sieltä suoraan laskutukseen. Järjestelmä vapauttaa päiväkodin henkilökunnan työaikaa itse perustehtävään eli lasten kanssa olemiseen, sanoo Kemppainen.

Valmius tuntiperusteiseen laskutukseen olemassa

Päivähoidon laskutukseen järjestelmä ei tuo muutoksia. Kemppaisen mukaan keväällä eduskunnan käsittelyyn tuleva uusi varhaiskasvatuslaki voi siirtää laskutusta tuntiperusteiseksi, jolloin järjestelmästä tulee käytännössä myös kellokortti.

- Odotamme millainen laki on tulossa, mutta valmius tuntiperusteiseen laskutukseen on uuden järjestelmän kautta jo olemassa. Tuntiperusteinen laskutus voi myös olla usealle vanhemmalle nykyistä edullisempi, Kemppainen ennakoi.

Yksityiset päiväkodit eivät ainakaan vielä siirry kulkukorttien käyttöön.

Lue seuraavaksi