Uudet todisteet tukevat teoriaa: Maan elämä syntyi Marsissa

Elämän siemen oli molybdeeni, alkuaine, joka matkusti kivenmurikan mukana Marsista Maahan, uskoo yhdysvaltalainen tutkija.

tiede
Euroopan avaruusjärjestö ESA:n avaruusluotain Mars Expressin välittämää kuvaa Marsin pinnasta.
Euroopan avaruusjärjestö ESA:n avaruusluotain Mars Expressin välittämää kuvaa Marsin pinnasta.ESA

Teoria ei ole upouusi, mutta sille on uutta vahvistusta: yhdysvaltalaisen geokemistin Steven Bennerin mukaan maapallon elämä sai alkunsa Marsissa. Ihmistä ei olisi, ellei Marsista olisi kauan sitten sinkoutunut ratkaisevan tärkeä mineraali Maahan asti, Benner sanoo.

Hänen esittelemänsä teorian ydin on alkuaine molybdeeni, jonka hapettunut muoto esti hiilimolekyylejä rapautumasta tervan kaltaiseksi mönjäksi. Hiilimolekyylit ovat elämän rakennuspalikoita.

– Molybdeenia ei siinä muodossa voinut Maassa olla kolme miljardia vuotta sitten, koska täällä oli hyvin vähän happea. Marsissa sitä oli, Benner perustelee.

"Meillä oli onnea"

Aurinkokunta oli tuohon aikaan raju paikka, jossa komeetat ja asteroidit pommittivat Maata ja muita planeettoja. Marsista roiskahteli avaruuteen ainesta, joka ajelehti aikansa, kunnes Maan vetovoima nappasi sen.

Marsista tulleen meteoriitin äskettäisessä analyysissä löytyi molybdeenia ja myös booria, joka antaa lisäpontta Bennerin teorialle. Booria nimittäin esiintyy vain hyvin kuivissa paikoissa, joita alkumeren peittämässä Maassa ei ollut lainkaan. Vesi myös tuhoaa RNA:ta, DNA:n alkeellista edeltäjää.

– Meillä on yhä enemmän todisteita sen puolesta, että elämä alkoi Marsissa ja matkusti kivenmurikan mukana Maahan. Meillä oli onnea, koska Maa on osoittautunut ehdottomasti suotuisammaksi paikaksi elämälle kuin Mars.

Myös aiempien teorioiden mukaan avaruuden antimilla oli avainasema elämän synnyssä. Yksi teoria painottaa vettä, jota komeetat, "likaiset lumipallot", toivat Maahan. Toisen mukaan murikat toivat mukanaan bakteereja maapallolla jo olleeseen suureen mereen.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset