Start-up Oulusta yrityskaupalla maailmanmarkkinoille

Brittiläinen puolijohdevalmistaja ARM Ltd on ostanut kymmenisen henkilöä työllistävän oululaisen Sensinode Oy:n, jonka erikoisalaa on Internet of Things, eli esineiden ja laitteiden kytkeminen internettiin.

Advanced RISC -tietotekniikka-arkkitehtuuri
Sensinoden nettivideossa katuvaloja ohjataan langattomasti tablet-tietokoneella.
Sensinoden nettivideossa katuvaloja ohjataan langattomasti tablet-tietokoneella.ARM Finland Oy

Oululainen start-up yritys aikoo murtautua maailmanmarkkinoille yrityskaupan avulla.

Sensinoden nuoret yrittäjät ovat ylittäneet start-up-yrityksille tyypillisen ’kuoleman laakson’ hakeutumalla kasvua turvaavaan yrityskauppaan.

Teemme lisensoituja osia loppuratkaisuihin.

Zach Shelby

Monet uudet start-up-yritykset eivät saa innostavien alkuvuosien jälkeen liiketoimintaansa kasvu-uralle ja joutuvat lopettamaan ennen varsinaista läpimurtoa. Myös Sensinode on ollut lievästi tappiollinen.

Liiketoiminnan kehittämiseen suomalaisilla start-up-yrityksillä on hyvin rajallisesti panoksia, tyypillisesti pari henkilöä Piilaaksossa. Myös Sensinode Oy:llä on San Diegossa pieni toimisto.

Arvot sopivat yhteen

Johtaja Mikko Saarnivala on innoissaan löydettyään omia arvojaan myötäilevän eurooppalaisen ostajan yritykselleen. Brittiläisen ARM Ltd:n vastaavat yritysostot Norjassa, Ruotsissa, Saksassa ja Ranskassa ovat nopeasti vähintään kaksinkertaistuneet kooltaan.

- ARM:in toimintamalliin kuuluu vahvan partneriverkoston rakentaminen. He katsovat asioita kymmenen vuoden tähtäimellä, eivät seuraavaa neljännestä.

Oululaisyrittäjät uskovat miljardin dollarin liikevaihdolla toimivan ARM:in sijoittavan Ouluun pitkäjänteisesti ja avaavan markkinoita myös joillekin muille Oulun paristasadasta start-up -yrityksistä.

- Me saamme tästä merkittävän Internet-of-Things kehityskeskuksen, Mikko Saarnivala vakuuttaa.

 Suuret markkinat avautumassa

Teknologiajohtaja Zach Shelby näkee uuden omistajan tuovan lähes rajattomia kehitysnäkymiä oululaisille innovaatioille.

- Meillä on jo valmiita tuotteita esimerkiksi energiasovelluksissa, kuten älykkäät sähkömittarit ja katuvalaistuksen ohjusjärjestelmät, joihin liittyy reaaliaikainen mittaus ja säätö langattomasti.

- Miljardit päätelaitteet maailmassa sisältävät ARM:in lisensoimaa teknologiaa ja prosessoreja. Näkymät oululaisen teknologian laajaan jakeluun paranevat merkittävästi.

ARM Finland Oy:n vetäjät uskovat toiminnan nopeaan kasvuun Oulussa ja ennustavat työntekijämääränsä kaksinkertaistuvan lähimmän 18 kuukauden aikana.