Syöpälääkäreiden puheenjohtaja: Hoidon odottelu henkisesti rankkaa

Jono Tyksin sädehoitoon oli keväällä 9-10 viikkoa. Odottelusta on saatu höylättyä ylitöillä muutama viikko pois.

Turun Yliopistollisen keskussairaalan U-sairaala. Kuva: YLE / Henri Kirkanen

Tyksin sädehoitojono on saatu kesän aikana kutistettua noin seitsemään viikkoon. Suomen onkologiayhdistyksen puheenjohtaja, professori Heikki Joensuu pitää jonoa edelleen liian pitkänä. Optimi olisi noin neljä viikkoa.

- Heti leikkauksen jälkeen ei voi tulla hoitoon, koska haavojen täytyy parantua. Kyllä siinä muutama viikko voi mennä, mutta kyllä seitsemän viikkoa on vähän liian pitkä aika, Joensuu pohtii.

Diagnoosin ja hoidon aloittamisen välillä ei saisi vitkutella

Hoidon viivästymisen vaikutuksista ennusteeseen ei ole yhtään vahvan todistusaineiston tutkimusta. Yllättävältä vaikuttavalle tiedon puutteelle on kuitenkin looginen selitys.

Jos jollakin on todettu syöpä, niin jokainen voi kuvitella, kuinka tuskaisia ne odotuspäivät ovat.

professori Heikki Joensuu

- Se vaatisi, että osa potilaista pääsisi ajoissa hoitoon ja osa satunnaistettaisiin odottamaan. Sehän olisi epäeettinen tutkimus. Kuitenkin jälkikäteen on katsottu, kuinka potilaat ovat pärjänneet, ja on hyvin vahvoja viitteitä siitä, että mitä pitempään odotetaan, sitä suuremmaksi syöpä kasvaa ja sitä huonompi on hoitotulos, Joensuu sanoo.

Joensuu korostaa, että hoitoon olisi hyvä päästä myös henkisistä syistä. Hoidon odottelu on psyykkisesti raskasta.

- Jos jollakin on todettu syöpä, henkeä uhkaava tilanne, niin jokainen voi kuvitella, kuinka tuskaisia ne odotuspäivät ovat.

Yt-varjo hoitojonon päällä

Syöpäklinikan vastuualuejohtaja Heikki Minn kertoo, että jono on saatu kesän aikana lyhenemään tekemällä ylitöitä. Parhaillaan asennetaan myös uutta sädehoitolaitetta, joka auttaa tilannetta edelleen. Jonon purkamisen ylle on kuitenkin tullut uusi varjo: miten tuleva sairaanhoitopiirin yt-neuvottelu vaikuttaa?

- Kyllä se hankaloittaa, jos meille tulee pakkolomia. Luulisin kyllä, että syöpähoito osataan arvottaa oikealle paikalleen lomautuksia mietittäessä, Minn toivoo.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt syöpähoitojonojen takia Tyksille 400 000 euron uhkasakon. Vastuualuejohtaja Heikki Minn uskoo, että hoitojonot saadaan lyhenemään ennen uhkasakon laukeamista ensi vuoden alussa.