Hamppupellossa kasvaa laillista rahaa

Tällä hetkellä Itä-Suomen ainoa laillinen hamppupelto löytyy Kiteeltä. Kyseessä on kuituhamppuviljelmä, joka sisältää huumaavaa ainetta vain vähän. Hampusta toivotaan uutta viljelykasvia viljojen rinnalle.

luonto
Kuituhamppu.
Anu Rummukainen / Yle

Marjastajat ja sienestäjät ovat saattaneet ihmetellä Kiteellä hamppupeltoa. Puhoksen alueen läheisyydessä kuituhamppua kasvaa vajaan hehtaarin verran. Vaikka näky saattaa olla huumaava, päätä kuituhampulla ei pitäisi saada sekaisin.

- Ainakin viranomaiset ja siemenentoimittajat väittää, että tällä ei saisi päätä sekaisin. Tässä on THC-arvo eli huumaava arvo niin alhainen, että ei kannata edes kokeilla, nauraa BioKymppi Oy:n toimitusjohtaja Mika Juvonen.

Hampusta suunnitellaan uutta tulon ja energian lähdettä Kiteellä. Itä-Suomen yliopisto yhdessä Karelia-ammattikorkeakoulun ja kiteeläisen biokaasulaitoksen kanssa ovat kasvattaneet hamppupellon. Tarkoituksena on testata kasvin sopivuutta uudeksi viljelykasviksi.

Kiteellä paikallisen biokaasulaitoksen suunnitelmat hampun varalle ovat jo suuria. Tarkoitus olisi saada houkuteltua mukaan alueen viljelijöitä.

- Jotta toiminta olisi järkevää, tarvittaisiin peltopinta-alaa satoja hehtaareja, arvioi Juvonen.

Polttoainetta ja kuiviketta

Yksi kuituhampun ideoista on, että pellossa voisi kasvattaa esimerkiksi varhaisperunaa alkukesästä. Hampun siemenet voisi kylvää vasta juhannuksen jälkeen. Hamppu jätettäisiin peltoon talveksi, joten se kuivuisi itsekseen. Keväällä rungosta irrotettaisiin kuidut, joita muun muassa autoteollisuus käyttää keinokuitujen sijasta.

Kuituhamppupelto Kiteellä.
Anu Rummukainen / Yle

Rungon loppuosa myydään kuivikkeeksi tai energiaksi.

- Tästä saadaan sähköä, lämpöä ja ajoneuvopolttoainetta. Me emme vielä tiedä tarkkaan, miten hyvin kevätkorjatusta hampusta saadaan energiaa. Aiheesta tehdään opinnäytetöitä ja tutkimusta yhdessä Karelia-ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston kanssa, kertoo Juvonen.

Suomessa kuituhamppua viljellään pienimuotoisesti

Kuitujen käsittelijä kertoo, että hamppua on mahdollista käyttää energiaksi sellaisenaan, tosin kuivikkeena siitä saa paremmat rahat. Käytetyt kuivikkeet yhdessä lannan kanssa voidaan käyttää tehokkaammin energiatuotantoon. Lisäksi murskatusta varresta eli päistäreestä voidaan tehdä pellettiä.

Suomessa hamppua kasvatetaan tällä hetkellä pienimuotoisesti vajaalla parilla kymmenellä paikkakunnalla. Turun seudulla toimiva yritys erottelee hampun varresta kuidut.

- Kolmen vuoden kuluttua Suomessa olisi tarkoitus viljellä kuituhamppua yhteensä1 000 hehtaarin alueella, suunnittelee HempRefine-hankkeen vetäjä Mikko Neuvo

Vaikka Euroopassa puhutaan olevan pula luonnonkuiduista, kaikki viljelijät eivät hyppää hamppukelkkaan suinpäin.

- Kyllä meillä periaatteessa on valmius lähteä vaikka heti mukaan. Teollisuuden kehittyminen voi kuitenkin viedä useita vuosia. Sitä ennen hamppu ei voi olla merkittävä viljelykasvi Suomessa, arvelee viljelijä Pekka Partanen, jonka pellolla hamppua koekasvatetaan.