Hyppää sisältöön

Kivinokasta alkamassa kova vääntö

Helsingin Kivinokan alueen tulevaisuudesta on alkamassa kova vääntö. Päättäjien on valittava alueen virkistyskäytössä säilyttämisen ja asuntorakentamisen välillä. Poliitikot ovat kovan paikan edessä, sillä rakentamistakin voidaan perustella ympäristösyillä.

Naapurit katsastamassa Soile Rusasen uutta mökkiä. Kuva: Yle

Kivinokassa Helsingin Herttoniemen ja Kulosaaren kupeessa on satoja pikkumökkejä kaupungin vuokramaalla, yksin Kivinokkalaiset -yhdistykseen kuuluvia on lähes neljäsataa.

Viemärittömän, vesijohdottoman ja sähköttömän Kivinokan mökkeilijät eivät ole mitään eliittiä.

- Tää oli sellanen kohtuuhintanen vaihtoehto, ettei tällasella tavallisella duunarilla oikeastaan ole muuta paikkaa pääkaupunkiseudulla, sanoo kesällä vanhan mökin ostanut ja uuden tilalle rakentanut Pauli Jokinen.

Vähäinenkin rakentaminen uhkana

Nyt kivinokkalaiset ovat varpaillaan. Kaupunki valmistelee osayleiskaavaa ja vaihtoehtoja jatkosuunnitteluun on kolme: aluetta kehitetään virkistyskäytössä tai sinne rakennetaan 4000:stä noin 12 000:een asuntoa.

- Mä olen tullut siihen tulokseen, että tämä mun paha oloni johtuu näistä keskusteluista. Että jossakin voidaan kyseenalaistaa tämmönen, että tämmöinen paikka tuhotaan, huokailee espoolainen Aino Pöyhönen. Hän käy Kivinokassa tyttäriensä mökeillä, virkistäytymässä ja kasvimaata hoitamassa.

Yhdistyksessäkin kavahdetaan vähäisempääkin rakentamista.

- Sekin on kyllä liikaa. Silloin tämä alue on menetetty. Tännehän täytyisi vetää kunnallistekniikka, sähköt ja kaikki, sanoo Katariina Pyysalo,  Kivinokkalaiset ry:n puheenjohtaja.

Uudet tulijat tervetulleita

Kivinokka ei ole suljettu yhteisö. Se on kaikille avoin virkistäytymiskohde ja yhdistys haluaisikin kehittää aluetta. Kaavan puuttuminen on kuitenkin ollut esteenä.

- Muun muassa se, että ilmoitimme jo monta vuotta sitten, että tänne mahtuu lisää mökkejä. Meidän puolesta tervetuloa, mutta kaupunki ilmoitti että ei.

Poliittiset päättäjät ovat kovan paikan edessä. Rakentamistakin voidaan näet perustella ympäristösyillä.

- Kaupungin tiivistäminen ja joukkoliikenteen suosiminen ja tiivis kaupunkirakentaminen. Tottakai sillä on ympäristön kannalta merkittäviä ympäristöarvoja, perustelee vuorovaikutussuunnittelija Juha-Pekka Turunen Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Kivinokkalaisilla on kuitenkin luottamusta tulevaisuuteen. Uhkakuvista huolimatta kymmenen vuotta mökkiä pitänyt uskalsi rakentaa vanhan tilalle uuden.

- Mä uskon siihen, että tämä tulee säilymään. Että järki voittaa loppujen viimeks, Soile Rusanen sanoo.

.
.