1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Amnesty: Raiskaukset ja rankaisemattomuus ovat arkea Somalian pakolaisleireillä

Somaliassa kodeistaan paenneet naiset ja lapset joutuvat jatkuvasti seksuaalisten hyökkäysten kohteiksi – myös pakolaisleireillä.

Somalian pakolaisleireillä vierailleet Amnestyn tutkijat tapasivat kymmenittäin naisia ja nuoria tyttöjä, jotka on raiskattu tai jotka ovat joutuneet muunlaisen seksuaalisen väkivallan uhreiksi.

Uhrit eivät useinkaan tee rikosilmoitusta leimautumisen pelossa – eikä poliisi välitä tutkia sen tietoon tulleita tapauksia. Somaliassa seksuaalirikoksista langetetut tuomiot ovatkin hyvin harvinaisia.

YK:n mukaan Somalian sisäisten pakolaisten asuttamilla leireillä tapahtui vähintään 1 700 raiskausta vuonna 2012. Noin kolmannes uhreista oli alle 18-vuotiaita tyttöjä. Ainakin 70 prosentissa tapauksista rikoksen tekijänä oli aseistautunut, hallituksen joukkojen univormuun pukeutunut mies.

- Somalian viranomaisten haluttomuus tutkia näitä rikoksia ja saattaa hyökkääjiä oikeuden eteen, jättää seksuaalisen väkivallan uhrit eristyksiin sekä voimistaa rankaisemattomuuden ilmapiiriä, jossa hyökkääjät tietävät selviävänsä rikoksestaan tuomiotta, sanoo Amnesty Internationalin tutkija Donatella Rovera.

Somalian yli kaksi vuosikymmentä kestänyt aseellinen konflikti sekä kuivuus ovat ajaneet sadattuhannet kodeistaan. Somalian sisäisillä pakolaisleireillä asuu tälläkin hetkellä yli miljoona ihmistä. Turvattomien ja ylikansoitettujen leirien humanitaariset olot ovat surkeat.