Saudi-Arabia sai ensi kertaa perheväkivallan kriminalisoivan lain

Ihmisoikeusaktivistit kuvaavat lakia käänteentekeväksi kuningaskunnan ihmisoikeuksien kannalta. Laki suojelee ennen kaikkea naisia, ja tarkoituksena on myös alentaa naisten kynnystä mennä poliisin puheille.

Ulkomaat

Saudi-Arabiassa on hyväksytty ensi kertaa erillinen perheväkivallan kriminalisoiva laki. Laki suojelee erityisesti naisia, sillä suurimmassa osassa perheväkivaltatapauksista on kyse miehen väkivallasta naista kohtaan.

Aiemmin perheväkivaltatapauksia käsiteltiin islamilaiseen sharialakiin perustuvan rikoslain mukaan. Tuomiot annettiin sen mukaan, miten tuomarit sharialain ymmärsivät, ja arvostelijoiden mukaan tämä johti usein siihen, että lievää väkivaltaa "tottelemattomia" vaimoja kohtaan sallittiin ja kotiväkivalta nähtiin yksityisasiana.

Hallituksen maanantaina hyväksymässä uudessa laissa sanotaan, että pyrkimyksenä on suojella ihmisiä kaikelta pahoinpitelyltä sekä tarjota heille suojaa sekä sosiaalista, psykologista ja lääketieteellistä apua. Lain rikkomisesta voidaan tuomita enimmillään vuodeksi vankilaan sekä sakkoihin.

Sosiaaliministeriö sanoo internetsivuillaan, että laki koskee sekä ruumiillista että henkistä väkivaltaa. Ministeriön mukaan fyysisen väkivallan osalta kyse on 98 prosentissa tapauksista siitä, että mies pahoinpitelee naista.

"Käänteentekevää"

Saudi-Arabian ihmisoikeusaktivistit kiittävät uutta lakia. Mukana lain laadinnassa olleen Kansallisen ihmisoikeusseuran johtaja Mufleh Qahtani sanoo, että laki on käännekohtaa ihmisoikeuksien suojelussa Saudi-Arabiassa ja tarjoaa suojelua pääasiassa naisille.

Toinen aktivisti, Jaafar Shaieb kutsuu hänkin lakia tärkeäksi askeleeksi pyrkimyksissä lopettaa väkivalta perheissä sekä väkivalta kotiapulaisia vastaan.

Aktivisti Khaled al-Fakherin mukaan kotiväkivalta on ollut yleistä, koska uhreiksi joutuvat naiset eivät sosiaalisen leiman pelossa ilmoita siitä.

Hän pitääkin merkittävänä osana uutta lakia sitä, että vastedes kotiväkivallasta ilmoittavien uhrien ja todistajien henkilöllisyys voidaan salata. Lisäksi rikosilmoituksen tekijä saa suojan mahdollisilta oikeusjutuilta, jos syytteet hylättäisiin tuomioisuimessa.

Uuden lain mukaan naiset voivat vastaisuudessa myös tulla yksin poliisiasemalle tekemään rikosilmoituksen, kun aiemmin mukana tuli olla miespuolinen sukulainen.

Ihmisoikeusaktivisti Waleed Abu al-Khairin mukaan tämä voi olla askel kohti muutosta määräyksissä, joiden mukaan naisella tulee olla miespuolisen sukulaisen hyväksyntä muun muassa liiketoimintaan, työn hakemiseen ja ulkomaille matkustamiseen.

Saudi-Arabian entisen kuninkaan Khalidin nimeä kantava säätiö käynnisti huhtikuussa kampanjan nostaakseen tietoisuutta naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Kampanjan pääjulisteessa on hunnutettu nainen, jonka toinen silmä oli mustana. Julisteen tekstinä on: "Joitakin asioita ei voi peittää" sekä kehotus taistella yhdessä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

Lähteet: AFP, Reutes