1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Riistan matka kaupan tiskille mutkistuu

Kuun vaihteessa voimaan tuleva lakimuutos aiheuttaa päänvaivaa metsästysseuroille. Uudenaikaiset lahtivajat eivät enää käy riistan tarkastamiseen. Myyntiin tai jatkojalostukseen aiottu liha pitää tarkastaa Eviran hyväksymässä riistantarkastuslaitoksessa. Koko Suomessa niitä on vain pari.

Kotimaan uutiset
lahtivaja
Lahtivaja Lievestuoreella.YLE Keski-Suomi / Jussi Lindroos

Elo-syyskuun vaihteessa voimaan tuleva muutos vaikuttaa metsästysseurojen toimintaan monella tavalla. Jos kaadetun riistan liha jää vain metsästysseuralaisten omaan käyttöön, mikään ei muutu. Sen sijaan lihan myynti on aiempaa monimutkaisempaa.

- Aiemmin paikallinen eläinlääkäri on voitu kutsua omalle lahtivajalle tekemään virallisen tarkistuksen ja lyömään niin sanotun leiman eläimeen. Sen jälkeen seura on voinut myydä lihan halutessaan, kertoo Suomen metsästäjäliiton Keski-Suomen piirin toiminnanjohtaja Jani Nuijanmaa.

Purkkiin ja myyntiin vain tarkastettua lihaa

Riistasta puhuttaessa on erotettava tarkastettu ja tarkastamaton liha.

Muutoksen myötä tarkastettua lihaa saa käsitellä ainoastaanEviran (siirryt toiseen palveluun)hyväksymissä riistatarkastamoissa. Niitä on tällä hetkellä Suomessa kaksi, Kärsämäellä ja Kuusamossa.

- Kolmas on tulossa syksyn aikana Perhoon, siellä on tarkastukset tehty tällä viikolla, Nuijanmaa kertoo.

Metsästysseura saa yhä myydä pieniä määriä tarkastamatonta lihaa suoraan omalta lahtivajaltaan, kunhan se on myös rekisteröity Eviran kriteerien mukaiseksi elintarvikehuoneistoksi. Pieni määrä tarkoittaa Nuijanmaan mukaan kymmenen hirven lihoja.

- Mutta jos seura haluaa myydä virallisesti tarkastettua lihaa, niin hirven ruho pitää kiikuttaa tarkastettavaksi viralliseen riistatarkastamoon. Sama juttu, jos haluttaisiin vaikka teettää purkkilihaa.

Lahtivajaan vaaditaan hygieniaosaamista

Monet metsästysseurat ovat viime vuosina rakentaneet moderneja, elintarvikehuoneistoksi kelpaavia lahtivajoja. Jopa satoja tuhansia euroja maksavissa rakennuksissa on asianmukaiset tilat lihan leikkaamiseen, jäähdyttämiseen ja jätteen käsittelyyn.

Jos seura haluaa myydä virallisesti tarkastettua lihaa, niin hirven ruho pitää kiikuttaa tarkastettavaksi viralliseen riistatarkastamoon.

Jani Nuijanmaa

Nyt voimaan tuleva säädös kuitenkin rajoittaa lahtivajojen käyttöä.

- Noissa tiloissa saa nyt työskennellä ja ylipäänsä mennä sisälle vain sellaiset henkilöt, jotka ovat käyneet metsästäjän terveys- ja hygieniakoulutuksen tai hygieniapassin.

Byrokratiasta seuraa hyvää

Jani Nuijanmaa uskoo, että hirvenlihan myynti vähenee ainakin väliaikaisesti. Sama tilanne on myös karhun lihassa, jota ei myydä kuin tarkastettuna.

Metsästysseurat kaatavat karhut usein yhdessä ja lihat on myyty huutokaupassa, jonka tuotot on jaettu seurojen kesken.

- Nyt päättyy kahden vuoden siirtymäaika, jolloin seurat olisivat voineet vielä tarkastuttaa karhun lihan omalla lahtivajallaan. Oikeus tähän olisi pitänyt kuitenkin hakea Eviralta jo vuonna 2011. Muussa tapauksessa ne pitäisi kärrätä sinne Kärsämäelle. Tänä vuonna varmaan yksikään seurue ei ole myynyt karhun lihoja eteenpäin, Nuijanmaa toteaa.

Eihän kolme riistatarkastamoa riitä Suomen tarpeisiin.

Jani Nuijanmaa

Nuijanmaa uskoo tilanteen kohentuvan pian.

- Eihän kolme riistatarkastamoa riitä Suomen tarpeisiin. Kyllä niitä tulee muuallekin, mutta valitettavasti tällä hetkellä tilanne on se, että lihoja joudutaan kuskailemaan. Puhumattakaan hiilijalanjäljestä.

Toiminnanjohtajan mukaan alkuvaiheen kangertelun jälkeen uudistus on hyvä.

- Se parantaa varmasti riistalihan jo ennestään hyvää laatua.

Lue seuraavaksi