1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Mikroskooppisen kokoiset muoviroskat voivat kuljettaa ympäristömyrkkyjä ravintoketjuun

Jätehiukkaset voivat sitoa itseensä moninkertaisia määriä ympäristömyrkkyjä meriveteen verrattuna. Tutkijat selvittivät Suomenlahdella, miten paha tilanne on.

luonto
Mikroskooppi
Yle

Merentutkimusalus Arandalla selvitettiin minkä verran Suomenlahdella on mikroskooppisen kokoista jätettä eli esimerkiksi muovisilppua, päällystettyä paperia tai vaatteiden kuituja.

Tänä kesänä Suomenlahdelta on löytynyt runsaasti myös ilmeisesti jätteenpolttolaitoksilta peräisin olevaa lentotuhkaa, joka voi sisältää raskasmetalleja. Suomenlahdelta löytyi kuitenkin vähemmän hiukkasjätettä kuin Ruotsista.

- Suomenlahdella on vähemmän mikrojätettä kuin Ruotsin rannikolla, mutta kaikki on suhteellista. Täällä on enemmän tai vähemmän sama tilanne kuin Ruotsissa, ruotsalainen merentutkija Fredrik Norén sanoo Loviisan edustan tutkimuspaikalla Suomenlahdella.

Myrkyt kerääntyvät muoveihin

Uusimpien tutkimusten mukaan mikromuovi voi kulkeutua ja jäädä ravintoketjuun. Aluksi plankton syö muovia, sitten kala syö planktonin ja ihminen tai muu eläin kalan.

- Olemme tutkineet asiaa jonkin verran. Pienelle eläinplanktonille on syötetty laboratoriossa tällaista pientä muovia, ja on todettu, että ne ovat syöneet pientä muovia. Sitten suurempi eläinplankton on syönyt muovia syönyttä, planktonia, Suomen ympäristökeskuksen vanhempi tutkija Outi Setälä sanoo.

Muovi tai vaatekuitu itsessään ei ole myrkyllistä, vaan suurin ongelma pienhiukkasissa on se, että ne keräävät ja sitovat itseensä ympäristömyrkkyjä. Määrät ovat jopa miljoonakertaisia meriveteen verrattuna.

- Ne keräävät itseensä meressä jo valmiina olevia haitallisia aineita. Jos haitallinen aine joutuu otukseen, saattaa haitallinen aine siirtyä ja kertyä planktisiin otuksiin - tai simpukoihin yhtä lailla, Setälä sanoo.

Muovia ei saa pois

Osalla Itämeren kaloista on jo nyt syöntirajoituksia. Kukaan ei vielä tiedä, mikä on lopputulos, jos roskaan sitoutuneet ympäristömyrkyt kulkeutuvat ravintoketjussa kaloihin asti.

Mereen päätynyttä muovisilppua ei kuitenkaan enää saa poistetuksi. Siksi huomio pitäisi tutkijan mukaan kiinnittää ympäristömyrkkyihin itseensä.

- Muovi ei ole ongelma, vaan se, että meressä ylipäänsä on myrkyllisiä aineita. Meidän pitää päästä eroon myrkyllisistä aineista yhteiskunnassamme, merentutkija Fredrik Norén sanoo.

Lue seuraavaksi