Hyppää sisältöön

Egypti jatkaa islamistijohtajien pidätyksiä

Sisäministeriön mukaan presidentti Muslimiveljeskunnan keskeinen johtaja Muhammad el-Beltagi on pidätetty Kairon ulkopuolella. Uutiskanava al-Jazeera kertoo, että myös sen toimittajia on pidätetty.

Muhammad el-Beltgi Kuva: Epa / Khaled Effiqi

Egyptin poliisi on pidättänyt Muslimiveljeskunnan keskeisen johtajan Muhammad el-Beltagin, maan sisäministeriö kertoo. El-Beltagilla on ollut näkyvä rooli mielenosoituksissa, jotka oppositio aloitti sotilaiden syrjäytettyä heinäkuussa islamistisen presidentti Muhammad Mursin.

Veljeskunnan Vapaus ja oikeudenmukaisuus -puolueen pääsihteeri el-Beltagi pidätettiin pääkaupungin Kairon ulkopuolella yhdessä Mursin hallituksen työministerin Khaled al-Azharin kanssa.

Aiemmin tällä viikolla el-Beltagi kehotti nauhoitetussa viestissä egyptiläisiä osallistumaan perjantaina armeijan vastaisiin mielenosoituksiin.

Egyptissä on pidätetty useita Muslimiveljeskunnan johtohahmoja sen jälkeen, kun Mursi syrjäytettiin 3. heinäkuuta.

Jo aiemmin on pidätetty ja asetettu syytteeseen muun muassa Muslimiveljeskunnan johtaja Muhammad Badie sekä hänen varamiehensä Khairat al-Shater ja Rashad Bayoumy. Heitä syytetään muun muassa yllyttämisestä väkivaltaisuuksiin mielenosoitusten yhteydessä. He kiistävät syytteet poliittisina.

El-Beltagista annettiin pidätysmääräys vastaavien syytteiden nojalla 10. heinäkuuta.

Aiemmin elokuussa Egyptin armeija tyhjensi Kairosta Mursia tukeneiden mielenosoittajien leirit. Seuranneissa väkivaltaisuuksissa kuoli satoja ihmisiä.

Al-Jazeeran toimittajia pidätettiin

Uutiskanava al-Jazeeran mukaan Egyptissä on pidätetty neljä sen toimittajaa, jotka olivat raportoineet tapahtumista Kairossa.

Englanninkielisen al-Jazeeran mukaan sen kirjeenvaihtaja ja kuvaaja sekä kaksi tuottajaa pidätettiin tiistaina.

Qatarilainen uutiskanava syyttää pidätyksiä osaksi kampanjaa al-Jazeraa vastaan. Aiemmin kerrottiin, että al-Jazeeran egyptiläisen tytäryhtiön al-Jazeera Mubashir Misrin toimitiloihin oli tehty ratsia ja sen henkilökunta pidätetty.

Egyptin väliaikaishallitus syyttää al-Jazeeraa puolueelliseksi Mursin suuntaan, minkä uutiskanava kiistää.

Egyptin viranomaiset sanoivat torstaina, että al-Jazeera Mubashir Misr on uhka kansalliselle turvallisuudelle ja ryhtyivät toimiin sen kieltämiseksi.