1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Lahden MM-kisat tavoittelee Oslon tunnelmaa ja tulosta

Vuoden 2017 MM-kisojen valmistelut ovat käynnistymässä toden teolla. Uusia lajeja kisoihin ei ole suunnitelmissa lisätä, mutta yleisön mielenkiintoa saatetaan vireyttää tuomalla perinteisiin lajeihin uusia sisältöjä.

Lahdessa aiotaan järjestää - ei enempää eikä vähempää - kuin ”the greatest Nordic Ski festival ever”, mahtavin pohjoismaisten lajien festivaali ikinä.

- Lajikirjo on tuttu, mutta olen kuullut kaavailuja, että arvokisoissa naisten ja miesten pitkät matkat saataisiin väliaikalähdöiksi. Se varmasti olisi kansan mieleen, jos mikä, uskoo tuore järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Jukka-Pekka Vuori.

Vuoren mukaan Lahdessa tavoitellaan Oslon vuoden 2011 tunnelmaa ja tulosta.

- Siellä onnistuttiin tekemään kiinnostavat kisat yleisölle ja tehtiin hyvä tulos.

Siihen tarvitaan järjestelytoimikunnan puheenjohtajan mukaan niin festivaalihenkeä ja uusia ideoita, Helsingin mukaantuloa, Finlandia hiihtojen profiilin kohotusta, nousua Suomen juhlavuoden päätapahtumien joukkoon kuin urheilumenestystäkin.

Vuori myöntää, että viimeksi mainittu on vaikea.

- Tavoite on kuitenkin olla kolmen parhaan joukossa myös muissa kuin naisten maastohiihdossa vuoteen 2016 mennessä.

Lahti nousuun

Kisoilla on 20 miljoonan kisabudjetti ja voittoa tavoitellaan viiden miljoonan verran.

Investointeihin budjetista irrotetaan 4 – 5 miljoonaa, varoja tulee nielemään ainakin lehdistökeskus ja kisojen tekniikka.

Lahden kaupungille kuuluvat mm. kisapaikkojen ylläpito, jota tehdään kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirran mukaan ”maailmancupien vuoksi muutenkin”.

Hän näkee, että kisat ovat Lahdelle kannattavat.

Myllyvirran mukaan Hiihtoliitto kantaa kisoista päävastuullisena myös suurimman taloudellisen riskin.  

- Tärkeämpää kaupungille ovat välilliset tulot, joita varmasti tulee. On laskettu että kisat toisivat tänne ja yrityksille 50 miljoonan liikevaihdon. Kyse on sen ohella tapahtumasta, joka nostaa Lahtea talviurheilukaupunkina ja matkailullisesti muutenkin kuin itse kisojen aikana.

Seuraavaksi kisaorganisaatio hakee pääsihteeriä. Tämän työt alkavat vuoden vaihteessa.