1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Britannia ei osallistu Syyrian sotilasiskuihin

Hallitus hävisi parlamentissa symbolisen äänestyksen sotilastoimista. Puolustusministerin mukaan Britannia ei lähde sotilastoimiin Syyriaa vastaan.

David Cameron. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Britannian hallitus on hävinnyt parlamentin alahuoneen symbolisen äänestyksen sotilasiskuista Syyriaan. Hallitus oli esittänyt lauselmaa, joka olisi valtuuttanut sen hakemaan YK:n turvaneuvostolta lupaa sotilaalliselle iskulle Syyriaan.

Äänestyksen jälkeen puolustusministeri Philip Hammond vahvisti televisiohaastattelussa, että Britannia ei osallistu sotatoimiin Syyriaa vastaan. Hän arvioi, ettei Britannian jättäytyminen pois estä muita valtioita ryhtymästä toimiin.

Kaavailtujen iskujen tarkoitus oli rangaista Syyrian hallitusta kemiallisten aseiden käyttämisestä. Hallitus hävisi äänestyksen 13:n äänen erolla.

- Minulle on selvää, että Britannian parlamentti, joka heijastaa kansan mielipiteitä, ei halua Britannian ryhtyvän sotatoimiin, pääministeri David Cameron sanoi äänestyksen jälkeen.

- Ymmärrän sen ja hallitus aikoo toimia sen mukaan, Cameron sanoi.

Äänestyksen tulos oli kirvelevä arvovaltatappio Cameronille, joka on puhunut voimakkaasti sotilaallisten iskujen puolesta. Myöhään illalla käytyä äänestystä oli edeltänyt myrskyisä keskustelu, jossa kansanedustajat olivat verranneet ehdotettuja toimia Irakin sotaan. Britannia hyökkäsi Irakiin Yhdysvaltain rinnalla vuonna 2003.

Cameron myönsi keskustelun aikana, että hallituksella ei ole vedenpitäviä todisteita siitä, että Syyrian hallitus olisi määrännyt viime viikon keskiviikkona tehdyn kaasuhyökkäyksen kapinallisia vastaan.

Yhdysvaltain mukaan Britannian päätös ei vaikuta sen omiin suunnitelmiin Syyrian suhteen. Valkoisen talon mukaan presidentti Barack Obama tekee ratkaisunsa Yhdysvaltain kansallisen edun mukaisesti. Siitä huolimatta Yhdysvallat aikoo jatkossakin neuvotella Britannian kanssa Syyrian kysymyksestä.