1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Hagel: USA haluaa yhä yhteisen päätöksen Syyriasta

Obama sanoi torstaina, että Yhdysvallat varautuu iskemään Syyriaan yksin. Puolustusministeri Hagelin mukaan yhteistä päätöstä tavoitellaan silti yhä. Britannia äänesti perjantaiyönä iskua vastaan.

Yhdysvallat tavoittelee edelleen kansainvälistä liittoumaa, joka toimisi sotilaallisesti yhdessä Syyrian kysymyksessä, vaikka Britannian parlamentti on torjunut iskun Syyriaan, sanoo Yhdysvaltain puolustusministeri Chuck Hagel.

Presidentti Barack Obaman ja Yhdysvaltain hallituksen tavoite on, että olipa päätös mikä tahansa, se tehtäisiin yhdessä, sanoi Filippiineillä vieraileva Hagel tiedotustilaisuudessa Manilassa.

– Monet maat ovat esittäneet selvän julkisen kantansa kemiallisten aseiden käyttöön. Myös Britannian kanta on tuomitseva, eikä parlamentin äänestys muuta sitä, Hagel sanoi.

Hänen mukaansa Yhdysvallat jatkaa myös oman kongressinsa jäsenten kanssa neuvotteluja siitä, miten Yhdysvallat parhaiten vastaisi Syyrian myrkkyiskuun.

Obama sanoi torstaina, että Yhdysvallat varautuu myös siihen mahdollisuuteen, että se tekee iskun Syyriaan yksin lähipäivien aikana. Obaman edustaja ilmoitti Britannian äänestyksen jälkeen, että Obaman päätöksessä painaa arvio siitä, mikä on Yhdysvaltain kannalta paras ratkaisu.

YK-tarkastajilla viimeinen työpäivä Syyriassa

YK:n tarkastajien on määrä päättää työnsä Syyrian väitetyn kaasuiskun tapahtumapaikoilla perjantain aikana ja poistua lauantaina Syyriasta. Sen jälkeen alkaa alueilta otettujen näytteiden analysointi.

Perjantaina tarkastajien on määrä vierailla sotilassairaalassa, jossa kaasuiskun uhreja kerrotaan hoidettavan.

Yhdysvallat ja monet muut länsimaat ovat jo sanoneet, ettei kaasuiskusta ja Syyrian hallituksen syyllisyydestä ole epäilystäkään.