Nettitutut kiipeävät Euroopan korkeimmalle vuorelle

Lahtelainen Markus Kangas lähtee syyskuun alussa kiipeämään Mont Blancille. Viisihenkinen porukka on suunnitelllut reissun netissä ja kiipeilyharjoitukset Markus on tehnyt itsekseen kesäisissä olosuhteissa, muun muassa Messilän rinteissä. Toisilleen tuntemattomat retkeilijät tapaavat kasvokkain ensimmäistä kertaa vasta kohteessa.

ilmiöt
Markus Kangas on harjoitellut alppikiipeilyä Messilän laskettelurinteiden maisemissa.
Markus Kangas

Viisihenkinen suomalaisryhmä lähtee kiipeämään Euroopan korkeimmalle huipulle Mont Blancille ensi viikolla. Kiipeilijät ovat suunnittelleet reissun verkossa ja he tapaavat toisensa kasvokkain vasta perillä. Markus Kangas Lahdesta on vastannut ryhmän majoitteista. Kolme telttaa ja suuri osa muista varusteista lähtivät matkaan autokyydillä, Markus itse lentää Keski-Eurooppaan Alppien tuntumaan.

Lahdessa asuessa pitää käyttää mielikuvitusta vuorikiipeilyn harjoittelussa. Yhdet Markuksen "vale-Alpit" ovat Messilän laskettelurinteissä ja rotkopelastamisen harjoittelupaikkakin löytyi lähimaastoista.

- Pitää käydä kaikki välineet läpi, että siellä tosioloissa ei tarvitse miettiä mitenpäin mikäkin kiinnitetään ja miten sitä käytetään.

Markus Kangas  harjoittelee vuorikiipeilyä.
Alppiharjoittelua kotimaan maisemissa. Markus Kangas

Ennen Mont Blanc-reissua Markus on käynyt kiipeilemässä Norjassa ja Ruotsissa. Alpit ovat kuitenkin huomattavasti Pohjolan vuoria korkeammat. Mont Blancin huippu kohoaa 4810 metriä merenpinnan yläpuolelle Italian ja Ranskan rajaseudulla.

- Se, kuinka kroppani käyttäytyy korkeassa ilmanalassa, on ehkä suurin jännityksen paikka. Kun menemme seudulle, teemme ensin jonkun nousun hieman matalammalle huipulle, niinsanotun aklimatisoimisreissun. Perusleiri jää alas laaksoon ja ylhäällä ollaan vain yksi yö. Huiputus olisi, jos kaikki menee hyvin, ehkä ensi perjantaina. Alaskis sieltä on tultava, kertoo Markus.

Se vaara on olemassa, että leipätöissä tienataan jatkossa seuraavan reissun rahoittaminen mielessä.

Markus Kangas

Huipulle pääsy on tavoite, muttei itsestäänselvyys

Mont Blanc on suosittu vaelluskohde varsinkin kesällä, mutta kaikki yrittäjät eivät huipulle pääse.

- Emme mekään voi etukäteen tietää pääsemmekö, sen näkee vasta siellä.

Monet asiat vaikuttavat kiipeämisen onnistumiseen. Säähän ei voi itse vaikuttaa.

- Toivottavasti, jos huipulle päästään, olisi selkeää, että näkisi Eurooppaa mahdolisimman laajalle. Se voi olla aika tunteellinenkin hetki, huippuhetkiä elämässä, kirjaimellisesti.

Markus Kangas tutkii karttaa kotonaan.
Kartanluku sujuu taukotakissa kotona hieman Alppeja rennommissa olosuhteissa. Tanja Perkkiö / Yle

Markus Kangas on retkeilytarvikemyyjä, valokuvaajayrittäjä ja intohimoinen ulkoilmaihminen. Kesälomakin menee siis mahdollisimman kylmissä olosuhteissa.

- En tykkää lämpimästä, nytkin on koko ajan tuntunut paremmalta, kun aamut ovat muuttuneet viileämmiksi. Pakkanen on kiva asia!

Markuksen reissut ovat suuntautuneet pitkään pohjoiseen, Norjan ja Ruotsin puolella on Suomea jyrkkäpiirteisempiä tuntureita ja vuorten tuntua.

Vuorikiipeilykurssit Markus kävi jo vuosia sitten. Entä muuttuvatko talviset hiihtovaellukset nyt vuorikiipeilyyn aina yhä korkeammille huipuille? Jotain enteitä vastauksesta saa, kun kurkkaa miehen käsimatkatavaroihin. Siellä on taiteltuna kartta, jossa lukee Matterhorn.

- Se saattaa olla jo tällä reissulla toisen viikon kohde. Katsotaan, miten Mont Blacilla menee. Matterhorn on vaikeampi, sinne voidaan sitten harkita oppaankin ottamista. Ehkä ainakin juurella käydään. Että tuleekohan tästä elinikäinen harrastus, jossa nälkä kasvaa syödessä? Se vaara on olemassa, että leipätöissä tienataan jatkossa seuraavan reissun rahoittaminen mielessä, nauraa Markus.