1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nuoret suutarinaiset uivat vastavirtaan

Kenkien valmistus alusta lähtien käsityönä on vanha ja kunniakas taito, joka Suomessa on enää hyvin harvojen hallussa. Maisa Salonen ja Veera Markkanen päättivät suutariksi valmistuttuaan, että he haluavat tehdä muutakin kuin vaihtaa korkolappuja ja vetoketjuja.

Kotimaan uutiset
Suutarit Veera Markkanen ja Maisa Salonen työpöydän ääressä.
Petri Aaltonen / Yle

M-Realin sulkeman tehtaan varjossa Tampereen Lielahdessa menneisyys ja tulevaisuus lyövät kättä. Muutaman kuukauden pyörineessä Kenkäpaja Pihkassa käynnistyy mittatilausjalkineen rakentaminen - perinteisin menetelmin.

Asiakkaaksi astelee Markus Lehtimäki, jonka jaloista otetaan tarkat mitat.

- Tulin hakemaan uusia kenkiä. Olen pyörinyt kaupoissa ja netissä, mutta sopivia ei ole löytynyt, mies kertoo.

Jatkoa kenkäkaupungin perinteelle

Tampere on perinteikäs kenkäteollisuuskaupunki, mutta tätä nykyä ala on henkitoreissaan joka puolella Suomea.

Vastavalmistuneelle suutarille helpoin ratkaisu olisikin alkaa korjailla kehnosti tehtyjä halpakenkiä, mutta Veera Markkanen ja Maisa Salonen halusivat uida vastavirtaan.

Inspiraatiota löytyi muun muassa työharjoittelureissulta Englannista, missä vanhat suutarintaidot ovat edelleen arvossaan.

- On mielekkäämpää tehdä omia kenkiä. Emme halunneet perustaa korjausfirmaa, Veera Markkanen sanoo.

Kotimaisten kenkätehtaiden kuolemat ovat tavallaan olleet naisille onni onnettomuudessa. Niiden varastoista liikeni nahkavuotia, ja työvälineitä saatiin Hämeenlinnaan siirrettävältä Tampereen ammattiopiston suutarilinjalta.

Laatu houkuttelee, hinta hirvittää

Mutta miten saada halpakenkiin tottuneet ihmiset ymmärtämään laadun merkitys?

Ihmiset alkavat kyllästyä siihen, että uusia kenkiä joutuu korjaamaan.

Maisa Salonen

- Kengät tekevät itse tehtävänsä. Ihmiset alkavat kyllästyä siihen, että uusia kenkiä joutuu korjaamaan. Kaikki eivät tosin halua maksaa laadusta, Maisa Salonen pohtii.

- Monet päivittelevät, että onpa tämä hienoa käsityötä, mutta silmät kyllä pyörähtävät kun he näkevät, mitä käsin tehty kenkä maksaa, Veera Markkanen lisää.

Kenkäteollisuus tuskin enää nousee Suomessa kulta-aikansa loistoon, mutta Lielahden nuoret suutarit haluavat tehdä oman osansa perinteiden pitämiseksi hengissä. Laajennusta pohditaan jo.

- Ei meillä nyt mikään valtava tehdas ole haaveissa, mutta 2-3 työntekijää voisi ottaa, Veera Markkanen suunnittelee.

Lue seuraavaksi