1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Blue Jasmine on traaginen tarina ihmisen luhistumisesta

Jasmine elää mukavan pintaliitoista elämää varakkaan miehensä varoilla New Yorkissa. Onnellinen tyhjänpäiväisyys saa äkkilopun Jasminen miehen osoittautuessa talousrikolliseksi.

kulttuuri
Tähtiä.

Miehen mukana katoavat niin omaisuus kuin entiset ystävätkin. Syvimmän onnettomuuden alhossa Jasminen ei auta muu, kuin muuttaa kaupan kassana elantonsa ansaitsevan sisarensa luokse San Franciscoon. Kaiken kurjuuden keskellä Jasminen on koottava itsensä ja löydettävä elämälleen uusi suunta.

Woody Allen on viiime vuosina ohjannut tukun pitkin poikin Eurooppaa sijoittuvia komedioita. Tämä uutuus muistutus siitä, että Allen osaa kertoa taiten myös vakavampia tarinoita. _Blue Jasmine _on nimittäin melko traaginen tarina päähenkilönsä vähittäisestä luhistumisesta.

Jasmine ja hänen sisarensa ovat molemmat adoptoituja, eivätkä he tunne kovin suurta sisarellista rakkautta toisiaan kohtaan. Rikkaisiin naimisiin päätynyt Jasmine on itse asiassa aina halveksinut sisartaan, eikä ole varakkaina päivinään halunnut olla tämän kanssa missään tekemisissä. Millä tavalla sisaren vaatimattomaan elämänpiiriin astuminen ja siihen sopeutuminen sitten vaikuttaa Jasmineen ja toisaalta mitenkä hänen läsnäolonsa vaikuttaa sisareen, siinä elokuvan peruskuvio. Niin pohjimmiltaan vakavahenkinen kuin onkin, ei Blue Jasmine olisi Woody Allenin elokuva, ellei myös tilanteen ja henkilöiden koomisia puolia tuotaisi esiin.

Blue Jasmine on ehdottomasti pääosassa nähtävän Cate Blanchetin elokuva. Hänen osasuorituksensa on kertakaikkisen upea ja olisi ihme, jos Blanchet ei nappaisi tästä Oscar-ehdokkuutta. Hienoa työtä tekee myös Jasminen siskoa esittävä Sally Hawkins, kuten itse asiassa koko muukin näyttelijäkunta.

Blue Jasmine ei nyt ehkä tuo mitään uutta Allenin taiteilijapersoonaan. Kaikki kankaalla nähtävä on nähty jo monesti aiemminkin. Tämä ei kuitenkaan sulje pois sitä, että Blue Jasmine on nautittava ja hyvin eteenpäin rullaava elokuva. Oman lisäarvonsa elokuvaan tuo siis Cate Blanchetin roolisuoritus, joka jo yksissään on hyvä syy mennä katsomaan tämä elokuva.

Lue seuraavaksi