1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Pietarsaaren seudulla sallitaan taas rokotukset

Aiemmin esimerkiksi Ähtävällä joka seitsemäs vauva jäi ilman rokotuksia vanhempien vastustuksen takia. Lääkäri arvelee, että uskonnolliset syyt kieltäytymisille eivät vaikuta enää samalla tavoin kuin ennen.

Kuva: Yle

Rokotusvastaisuus on vähentynyt Pietarsaaren seudulla. Tällä hetkellä enää muutamaa prosenttia lapsista ei rokoteta. Vielä pari vuotta sitten esimerkiksi Pedersören Ähtävällä 15 prosenttia vauvoista jäi ilman rokotuksia vanhempien vastustuksen vuoksi. Pietarsaaren seudulla jätetään yleisimmin ottamatta rotavirus- ja pneumokokkirokotteet.

Johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström arvioi, että rokotevastaisuus johtui tuolloin sikainfluenssarokotteeseen liittyneestä narkolepsiakohusta. Sjöströmin mukaan rokotusvastaisuuteen on kuitenkin monia eri perusteita.

– Voi olla, että he pelkäävät näiden rokotteiden turvallisuutta. Toisaalta rokotteen tehoon ei välttämättä uskota tai ajatellaan, että tietyt infektiot on tärkeää sairastaa. Syitä voi olla monia.

Yhteistä nimittäjää rokotteista kieltäytyjille ei ole.

– Tällä hetkellä ei ole mitään tiettyä ryhmää - porukka on heterogeeninen. Aikaisemmin uskonto vaikutti enemmän, mutta ei silloinkaan kovin selkeästi.