1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Ilman omaatuntoa ihminen ei ole ihminen"

Teit väärin. Sanoit pahasti. Kolkuttaako omatunto? Pitäisi kolkuttaa, jos valtio-opin professori Mika Ojakangasta on uskominen. Hänen mukaansa voidaan ajatella, että ilman omaatuntoa ihminen ei ole enää ihminen, vaan jonkinlainen yli-ihminen tai robotti.

Kotimaan uutiset
Mika Ojakangas.
Valtio-opin professori Mika Ojakangas on tutkinut omantunnon ääntä - miksi se puhutteli yksilöä jo antiikissa ja millainen omatunto oli kansallissosialisteilla.

Omatunto ei äkkiseltään kuulosta valtio-opin professorin tutkimusaiheelta.

- Minusta alkoi tuntua 2000-luvun alussa, että omastatunnosta oli tulossa yhä keskeisempi tekijä politiikassa. Politiikassa alettin puhua enemmän ja enemmän omastatunnosta. Nykyään nähdään, että melkein joka päivä joku poliitikko puhuu omastatunnosta.

Näin kertoo erikoisesta tutkimusaiheestaan Jyväskylän valtio-opin professori Mika Ojakangas. Hänen tutkimuksensa "The Voice of Conscience" on vastikään julkaistu kansainvälisellä kustantamolla.

Aineistoa Ojakangas haki muun muassa filosofisesta ja teologisesta kirjallisuudesta, mutta myös yllättävämmistä lähteistä.

- Shakespearelta löytyy paljonkin omastatunnosta, Ojakangas naurahtaa Ylen Aamu-tv:n haastattelussa.

Omatunto - Jumalan ääni?

Poliitikoille omatunto tarjoaa näppärän tavan selittää tekemisiään tai tekemättä jättämisiään. Ojakangas otti esimerkiksi Yhdysvaltain entisen presidentin George Bushin.

- George Bush jäähyväispuheessaan ilmoitti, että hän on koko kahden presidenttikautensa aikana aina seurannut omaatuntoaan. Hän tavallaan tällä tavalla pesi kätensä sitten teoistaan, joita sitten sattui tekemään.

Omaantuntoon vetoavat Ojakankaan mukaan varsinkin kristittyjä arvoja kannattavat poliitikot ja ylipäänsä uskonnolliset ihmiset.

- Jo hyvin varhaisista ajoista lähtien, myöhäisantiikista ja keskiajalta lähtien, kristityille omatunto on ollut hyvin keskeinen, ikään kuin jumalallinen ääni ihmisessä ja sitä vastaan toimiminen on ollut keskiajalta lähtien syntiä.

Onko pahalla omatunto?

Omaantuntoon vetoaminen ei kuitenkaan rajoitu vain uskonnollisiin poliitikkoihin.

- Kyllä ateistitkin ovat puhuneet ylistävään sävyyn omastatunnosta. Itse asiassa ensimmäinen ateistinen liike Euroopassa keskiajan jälkeen 1600-luvulla kutsui itseään omatuntoilijoiksi. He sanoivat, ettei ole mitään Jumalaa, vaan omatunto on heidän jumalansa.

Omatunto voi myös kolkuttaa.

- Valistuksen aikana jotkut filosofit sanoivat, että eihän omastatunnosta ole mitään hyötyä, se kolkuttaa vain hyviä ihmisiä, kun taas pahoilla ihmisillä ei ole omaatuntoa.

Kapitalismi - omantunnon tuho?

Omantunnon olemassaolo on kyseenalaistettu oikeastaan aina. Kuvaavaa on, että toden teolla sen olemassaolo alettiin kieltää samaan aikaan kapitalismin nousun kanssa 1800-luvulla.

- Kapitalismissa on tietysti aika oleellista se, että kaupankäynnissä, joka joidenkin mielestä on riistoa, niin siinä on parempi laittaa omatunto syrjään.

Kun omatunto soimaa, ihmisen valtaa katumus. Omatunto siis ohjaa kohti hyvää ja moraalista käyttäytymistä.

- Voisi sanoa, että ihminen ilman omaatuntoa ei ole enää ihminen, pohtii Ojakangas.

Lue seuraavaksi