Yrittäjien asiakasrekisteriä kalastellaan laittomasti – ”Ei kannata suostua”

Yrittäjät ovat saaneet sähköpostiviestejä, joissa kalastellaan asiakasrekisteriä maksua vastaan. Rekisteriä kerrotaan käytettävän pikalainojen markkinointiin. Tietosuojavaltuutetun toimisto selvittää asiaa parhaillaan.

Kotimaa
sähköpostiviesti asiakasrekisterin kalastus yrittäjät
Google, käsittely: Yle

Tällä viikolla yritysten sähköpostilaatikkoon on kolahdellut asiakasrekisterin ostotarjouksia. Yrittäjille tarjotaan korvausta 50 sentistä euroon jokaisesta toimivasta sähköpostiosoitteesta. Ostaja haluaa ensin "arvioida asiakasrekisterin laadun" ja maksaa korvauksen sen jälkeen.

Viestissä kerrotaan, että rekisteriä käytetään pikalainojen markkinointiin. Lähettäjäksi on merkitty tyypillinen suomalaismiehen nimi. Viestissä kerrotaan myös, että asiakkaat eivät saa tietoa rekisterin luovuttamisesta, mikäli yrittäjä ei sitä itse kerro.

Henkilötietojen luovuttaminen rekisterinpitäjältä toiselle edellyttää aina laillista perustetta kuten rekisteröidyn suostumusta. Yritys vastaa aina asiakastietojensa luovutuksen lainmukaisuudesta, muistuttaa tietosuojavaltuutetun toimisto tiedotteessaan.

Asiaa selvitetään parhaillaan

Imatran Seudun Yrittäjien puheenjohtaja Ilkka Ollonen ohjeistaa yrittäjiä poistamaan viestin välittömästi.

- Missään tapauksessa ei kannata vastata eikä yrittää ottaa yhteyttä. Jos pyyntöjä tulee runsaasti, voi Suomen Yrittäjien neuvontapalveluun olla yhteydessä, Ollonen ohjeistaa.

- Tässä vaiheessa viesti kannattaa itse torpedoida, eikä reagoida millään tavalla.

Suomen Yrittäjät on Ollosen mukaan lähestynyt yhteistyötahojaan. Tietosuojavaltuutetun toimiston nettisivuilla kerrotaan toimiston selvittävän asiaa parhaillaan.

- On varsin selvää, että asiakasrekisteri on vain yrityksen käytössä, Ollonen toteaa.