Aku Ankka on maakunnan markkinoinnille hyvä täky

Kainuun Edun matkailun toimialajohtaja Tuomo Tahvanaisen mielestä kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta, ja Aku Ankan Kainuu-tarina antaa maakunnalle nostetta. Aku Ankan tulkittavat tarinat ovatkin hyvä koukku saada lukija miettimään, mitä kaikkea Kainuu on.

Kotimaa
Kainuulaisessa Aku Ankassa Kajaani on kolmen jiin sijaan kirjoitettu kahdella.
Aku Ankka

Kainuun Edun (siirryt toiseen palveluun) matkailun toimialajohtaja Tuomo Tahvanainen on toistaiseksi jäänyt ilman tuoreinta Kainuuta käsittelevää Aku Ankkaa. Suosio lehdellä on ollut niin suuri, että se on loppuunmyyty monista lehtihyllyistä.

- Jokainen joka näkee itsensä tiedotusvälineissä ja vähän poikkeavissa asiayhteyksissä kiinnostuu lukemaan ja tutustumaan, että mikä syy siinä taustalla on, Tahvanainen viittaa Aku Ankan tuoreimman numeron suosioon Kainuussa.

Sosiaalisessa mediassa Aku Ankasta löytyvä Kainuun murre on aiheuttanut positiivista nostetta.

- Olen pikaisesti seurannut käytyä keskustelua. Mielestäni omintakeisen kainuulaisen ideologian esille nouseminen on hyvä asia.

Ankan vaikutus imgaoon on merkittävä

Aku Ankan vaikutus Kainuun matkailumarkkinointiin ja imagoon on Tahvanaisen mukaan huomattava.

- Moni voi miettiä, että mikäs viestintäväline se Aku Ankka oikein on. Sen levikki on kuitenkin vajaat kolmesataa tuhatta ja sitä lukee viikoittain 1,2 miljoona ihmistä.

- Tähän pätee se vanha sanonta, että ei ole tärkeintä mitä puhutaan, kunhan puhutaan. Kaikesta negatiivisestakin löytyy joku positiivisuuden siemen. Uskon, että kainuulainen Aku Ankka palvelee tätä maakuntaa. Ihmiset alkaisivat ottaa selvää Kainuusta, Tahvanainen sanoo.

Hän arvioi Kainuun imagon kohentuvan maakunnan näkyvyydestä Aku Ankassa.

Käpyöljytehdas on tulkintaa

Kainuulaista Aku Ankkaa selaillut pystyy päättelemään mitä kahden pohatan mittavilla tehdashankeilla on haettu. Vuotavat siilot, kävyt pilaamassa järviä ja hankaloittamassa kalastamista tuovat eittämättä mieleen Talvivaaran nikkelikaivoksen vesiongelmat.

Tahvanainen itse ei päättele suoraviivaisesti mitään.

Kaikessa viestinnässä on takana joku viesti, niin tässäkin.

Tuomo Tahvanainen

- Kun kuulin sanan käpyöljytehdas, ensimmäisenä minulle tuli mieleen Renforssin rannan puuöljytehdas. Se oli minun tulkintani. Mielestäni on hyvä, että ympäristöasioihin ja kaivoskeskusteluihin suhtaudutaan kriittisesti ja niiden suhteen ollaan hereillä. Annetaan kuitenkin ammatilaisten tehdä rauhassa työnsä, eikä se tarkoita etteikö saisi olla huolissaan.

- Jos joku mieltää Aku Ankan käpyöljytehtaan Talvivaaraksi, niin sitten se on niin. Yleensähän ankkatarinoissa on vertaus ja opetus, kuten Sudenpentujen käsikirja, joka opastaa sadun ja mielikuvituksen kautta toimimaan oikein. Kaikessa viestinnässä on takana joku viesti, niin tässäkin. Se vain on tulkintaa.

Pesis tai suopotkupallo olisi ollut liian ilmiselvää

Kainuusta tunnistettavien juttujen kuten pesäpallon (siirryt toiseen palveluun), pessimistien (siirryt toiseen palveluun) ja suopotkupallon (siirryt toiseen palveluun) puuttuminen kainuulaisesta Aku Ankasta ei ole Tahvanaisen mukaan huono asia.

- Ei saa olla liian läpinäkyvä. Kun kainuulainen sanoo mitä Kainuu on, ei ole niin vakuuttavaa kuin se mitä joku muu Kainuusta sanoo. Esimerkiksi Norja käyttää matkailumarkkinoinnissa juuri tätä, että he tuovat ihmisten kokemusten kautta oman alueensa erinomaisuuden esille. Niitä aitoja kokemuksia eivät voi tehdä konsultit ja markkinointi-ihmiset.

Telinekataja-joukkueen oranssipaitaiset pelaajat taistelevat pallosta FC Lerssin pelaajan kanssa.
Suopotkupallon MM-kisat pelataan Hyrynsalmen Vuorisuolla.Atte Mäläskä / Lehtikuva

Kainuulla on Tahvanaisen mukaan vahva imago verrattuna esimerkiksi Etelä- tai Pohjois-Savoon.

- Kainuu herättää aivan eri tuntemuksia, koska meillä on kulttuuri-imago, luonto ja metsät. Niitäkin pitää korostaa ja nostaa oikeissa kohdissa esille. Me vain itse ollaan niin pessimistisiä asioidemme suhteen, vaikka muualla ne nähtäisiin kokonaan toisin. Oman maakunnan kehuminen on vaatimatonta, mutta ei myöskään saisi mustamaalata omaa pesää.