1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lastenvaatekirpputorit luovat uuden ajan yhteisöjä

Kotikutsuilla myytävistä lastenvaatteista saa nettikirpputoreilla yllättävän korkeita hintoja. Esimerkiksi Sydänpyllyt-kirpputorilla keskustellaan kuitenkin muustakin kuin lastenvaatteista – aina kiukkukohtauksista avioeroihin.

Kuva: Facebook, käsittely: Yle

- Siellä samanhenkiset ihmiset kohtaavat toisensa tosi hyvin, ja siellä voidaan jutella mistä tahansa, valottaa Sydänpyllyt-nimisen kirpputoriryhmän ylläpitäjä Marika Niemelä.

Juuri yhteisöllisyys ja yhteinen kiinnostuksen kohde ovat kantavia voimia, jotka yhdistävät sosiaalisessa mediassa sijaitsevia kirpputoreja.

Pääosin käytettyjä me&i-vaatteita myyvässä Sydänpyllyt-ryhmässä ei siis ole määritelty, mistä saa keskustella. Osalla kirpputoreista vapaa keskustelu on kielletty.

- Voi puhua avioeroista tai vaikka lasten kiukkukohtauksista, naurahtaa Niemelä.

Huijarit nettikirpputorien ongelmana

Marika Niemelä on saanut ylläpitäjänä välillä haukkujakin.

On paljon niitä, jotka myyvät hyväkuntoista, ja ostaja saakin rikkinäistä.

Marika Niemelä

- Natseiksi nimitetään meitä ylläpitäjiä, koska olemme niin tiukkoja sääntöjen kanssa. Jos kaikki noudattaisivat niitä, olisi kaikilla hyvä mieli.

Ylläpitäjiä kuitenkin tarvitaan, koska nettikirpputoreilla liikkuu myös huijareita. Niemelä kertoo, että rikosilmoituksiakin on jouduttu välillä tekemään.

- Onneksi se on harvinaista. Mutta sitten on paljon niitä, jotka myyvät hyväkuntoista, ja ostaja saakin rikkinäistä.

- Ne ovat kuitenkin hyvin tiedossa, koska on olemassa oma ryhmä myös ylläpitäjille. Tällaiset huijarit estetään heti, kun nähdään, että he edes yrittävät sisälle.

Kotikutsuilta käyttöön, käytöstä nettikirpputorille

Ruotsalainen me&i on yksi lastenvaatemerkeistä, joita myydään uutena ainoastaan kotikutsuilla ja tapahtumissa. Sydänpyllyissä taas myydään käytettyjä tai lähes käyttämättömiä me&i-vaatteita.

Siellä samanhenkiset ihmiset kohtaavat toisensa tosi hyvin, ja siellä voidaan jutella mistä tahansa.

Marika Niemelä

Merkkivaatteista pyydetään nettikirpputoreilla huomattavasti korkeampia hintoja kuin perusvaatteista. Sama koskee niin me&i:ta kuin muitakin merkkivaatteita.

Niemelä olisi itse valmis ostamaan haluamansa vaatteen lähes hinnalla millä hyvänsä.

- Olen sen tyyppinen, vaikka rahaa ei todellakaan ole rajattomasti käytettävissä. Jos jotain haluan, tinkaan muusta ja ostan sen. En kuitenkaan osta rikkinäistä enkä likaista.

Kotimyynti helpottaa ostosten tekemistä

Marika Niemelä ei usko kotimyynnissä olevien vaatteiden suosion hiipuvan.

- Koko ajan tulee uusia, jotka hurahtavat.

Kotimyynnin suosioon uskoo myös Janna Saukkonen, joka myy tanskalaista POMP deLUX -merkkiä.

- Se on tosi helppo tapa tehdä ostoksia, etenkin kiireisille kotiäideille. On helppoa, että pääsee katsomaan koko malliston omassa olohuoneessaan, saa ideoita asukokonaisuuksiin ja pääsee tekemään kaupat, hän pohtii.

Uniikkius on Saukkosen mukaan yksi asia, joka ylläpitää mielenkiintoa hänen edustamiaan vaatteita kohtaan. Myös Sydänpyllyjen ylläpitäjä uskoo uniikkiuteen.

- Niitä saa myydä rajatun ajan ja rajatun määrän. Uskon, että alun alkaen laatu on ollut syy niiden suosioon, Niemelä sanoo.

Mutta mistä tulee kirpputorille nimitys Sydänpyllyt? Vastaus voi löytyä arvaamalla.

- Me&i teki ruskeat haalarit, joissa on turkoosi sydän. Niitä sanotaan myös nimellä ”the Pyllyt”. Ne on "the Haalarit", mistä koko homma on lähtenyt.