Vuohi on vanha, mutta harvinainen maidontuottaja

Kahden vuohen piha ei ole maalla harvinaisuus, mutta kokonainen vuohitila on. Suomessa on vain muutama sata vuohitilaa, eikä vuohenmaitoa ole yleisesti saatavana.

Kotimaa
Väinö-pukki kurkkii aidanraosta
Tanja Perkkiö / Yle

Ronin vuohitila Sysmän Ravioskorvessa on paikannimensä mukaisesti syrjäisessä paikassa. Laiduntavat parrakkaat sarvipäät kuitenkin paljastavat, että vieras on tullut oikeaan paikkaan.

Tiettävästi vanhin lypsävä kotieläin, vuohi, on antanut ihmiselle hauskan seuran lisäksi maitoa, voita, juustoa ja lihaa. Vaikka vuohella on Suomessa pitkä historia, vuohitila on harvinaisuus.

- En tiedä täältä seudulta muita. On tietysti niitä, joilla on muutama lemmikkivuohi, mutta tilanpitäjiä ei ole.

Vuohia aitauksessa.
Vuohia aitauksessaa.Tanja Perkkiö / Yle

"Jos haluat elämääsi huumoria, hanki vuohi!" Näin luonnehti eräs vuohen omistaja elämää vuohien kanssa.

Tiina Lahtinen allekirjoittaa kommentin.

- Nämä ovat äärimmäisen älykkäitä ja niillä on oma tahto. Ne eivät myöskään ole sellaisia laumaeläimiä, että menisivät joukolla vaan yksilöt ovat erilaisia. Meillä on yksi vuohi, jota eivät mitkään aidat pitele, se löytyy milloin mistäkin, eikä minulla ole aavistustakaan, miten se kaikkialle kulkee. Muutenkin vuohenpitävän aidan tekeminen on ydinfysiikkaa. Onneksi eläimet eivät lähde pihapiiristä, vaikka karkaisivat aitauksesta, kertoo vuohitilan emäntä.

Kuttu uteliaana
Vuohi on utelias ja seurallinen eläin.Tanja Perkkiö / Yle

Vuohet ovat vähään tyytyväisiä ja niille maistuu niin sanottu köyhä ruoka. Vuohet syövät mielellään puiden lehtiä, ruohoa ja heinää.

- Toki, jos on kasvimaa tai kukkapenkki pihassa ja vuohet pääsevät sinne, ensiksi syödään kukat ja kasvit, nauraa Tiina Lahtinen.

Kaikki lähti lehti-ilmoituksesta

Ronin vuohitilalle ensimmäiset vuohet tulivat kolme vuotta sitten sattumalta ja lähes hetken mielijohteesta, kun Lahtinen näki lehti-ilmoituksen kahdesta kutusta.

Nyt lypsäviä kuttuja on reilut kymmenen ja lisäksi kilit sekä pukit siitoshommiin. Maitoa tulee jo yli oman tarpeen ja lypsy on pari kuukautta hoidettu koneellisesti.

Yksilölliset vaihtelut maidontuotannossa ovat suuria. Toiset antavat alle litran, kun taas jokin huippukuttu monta litraa maitoa päivässä.

Vuohenpitävän aidan tekeminen on ydinfysiikkaa.

- Kotona käytämme vain vuohenmaitoa ja myymme sitä suoraan tilalta. Haaveeni olisi kasvattaa laumaa siten, että maitoa saisi kaupan hyllyille saakka. Teen myös juustoa ja olen tehnyt omaan käyttöön jogurttia ja viiliä.

Vuohia Tiina Lahtinen kehuu vuolaasti. Hän ihmettelee niiden vähäistä arvostusta. Ihmisillä on myös ennakkoluuloja vuohenmaitoa kohtaan.

- Näihin toivon muutosta! Vuohenmaito on hyvänmakuista, siinä on vähemmän laktoosia ja enemmän heravalkuaista kuin lehmänmaidossa. Se sulaa hyvin.