Hovioikeus tuomitsi Lokapoikien johtajat vankilaan

Lokapoikien johtajat tuomittiin törkeästä ympäristön turmelemisesta ja kahdesta törkeästä petoksesta.

Kotimaa
Poliisin tutkijat kuvasivat A. Lokapojat Oy:n toimitiloja Tuusulan Pyöräkujalla marraskuussa 2008.
Poliisin tutkijat kuvasivat A. Lokapojat Oy:n toimitiloja Tuusulan Pyöräkujalla marraskuussa 2008. Pekka Sakki / Lehtikuva

Helsingin hovioikeus on tuominnut Lokapojat Oy:n johtajat neljäksi vuodeksi vankeuteen. Vantaan käräjäoikeuden viime vuonna antama tuomio pysyi näin ennallaan.

Hovioikeus määräsi Tarmo Tapani Kunnasrannan ja Pentti Johannes Tiikkajan heti vangittaviksi. Tuomio lankesi törkeästä ympäristön turmelemisesta ja kahdesta törkeästä petoksesta.

Hovioikeuden mukaan yritys muun muassa laski asumisjätevesiä eli käytännössä ulostetta ja virtsaa sisältäviä jätevesiä sadevesiviemäreihin ja toimitti rasvajätettä muualle kuin laillisiin jätteenkäsittelypisteisiin. Lisäksi tuomitut erehdyttivät jätevedenpuhdistamon henkilökuntaa kehottamalla työntekijöitään ilmoittamaan puhdistamolle viedyn rasvajätteen määrän todellista pienemmäksi.

Oikeuden mukaan rikoksia tehtailtiin vuosina 1999-2008. Oikeus katsoi, että ympäristön turmeleminen oli pitkäkestoista ja laajamittaista ja osoitti selvää piittaamattomuutta säännöksistä. Oikeus määräsi tuomitut maksamaan valtiolle rikoksen tuottamaa hyötyä yli miljoona euroa ja eri tahoille vahingonkorvauksina noin 270 000 euroa.

Käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut jutussa 16 muutakin ihmistä. Hovioikeus hylkäsi neljän Lokapoikien palveluksessa olleen ja kuljetuksia hoitaneen syytteet ja alensi viidelle tuomittuja sakkoja.

Syyttäjä kertoi Yle Uutisille olevansa pääosin tyytyväinen hovioikeuden tuomioon. Syyttäjä vaati alunperin syytetyille vähintään viiden vuoden pituisia vankeusrangaistuksia.