Kunkku Kyrön hihasta

Kirjailija Tuomas Kyrön uusi kirja, Kunkku, ilmestyy huomenna. Kunkku on satiirinen kertomus Suomen kuninkaasta ja hänen elämästään; ensin Kunkkuna ja sitten Penana, kodinkoneliikkeen varastomiehenä.

kulttuuri
Tuomas Kyrö pitelee uutta kirjaansa käsissään.
Tuomas Kyrö lanseerasi uutta kirjaansa Kunkku Tukholmassa Drottningholmin linnassa 28. elokuuta 2013.Sari Gustafsson / Lehtikuva

Kirjailija Tuomas Kyrön uusi teos, Kunkku, jatkaa Kyrön vahvaa linjaa yhtenä Suomen parhaista satiirikoista. Kirjan päähenkilö, Kunkku, on Suomen kuningaskunnan päämies, joka haluaisi vain pelata tennistä ja syödä hampurilaisia.

Hänen elämäntaipaleensa kuninkaasta vallattomaksi duunariksi piirtää kuvan vaihtoehtotodellisuudesta, jossa kaikki on toisin kuin tuntemassamme maailmassa ja Suomessa. Suomi on kirjassa kaikessa ylivoimainen hyvinvointimaa, Ruotsi taasen on sotien tuhoama Kurjala, ahdistuneiden ja köyhien juoppojen kansoittama Ahdinkola.

"Suomalaiset tuntevat Hasekin hyvin"

Tapasin kirjailija Tuomas Kyrön kustantamo Siltalan järjestämällä Tukholman matkalla. Olihan tietysti mentävä katsastamaan ihan oikea Kuninkaanlinna, Drottningholm.

Kerroin Kyrölle haastattelumme kuluessa kuinka taannoin ällistyin kovin lukiessani ylläolevan STT:n uutisen otsikon. Luin jutun, jossa kerrottiinkin sitten jostain böömiläisestä jääkiekkoilijasta, maalivahdista muistaakseni. Voi voi. Sanon Kyrölle, että humoristi Jaroslav Hasekin kurillinen henki leijuu jotenkin myös hänen tekstiensä yllä. Kyrö myöntää asian.

- Koko se Jaroslav Hasekin kirjoittamisen tyyli ja perinne on kyllä minun tekstieni taustalla. Hasek ja muutama muu.

Kunkku on pieni ihminen, sekä ruumiillisesti että henkisesti. Kysyn Kyröltä, onko pieniä ihmisiä todella olemassa. Voiko kukaan olla pienen ihmisen asialla? Onko Kyrö pienen ihmisen asialla?

- Minä kiinnostun ihmisistä, pienistäkin. Minusta tuntuu että jokaisesta pitää kirjoittaa tarina.

Kustannustoimittajan Unelma

Kerron Kyrölle, että olen kuullut häntä luonnehdittavan Kustannustoimittajan Unelmaksi: tekstiä syntyy paljon ja nopeasti, teksti valmistuu ajallaan. Ja mikä parasta, ilman lyöntivirheitä. Kyrö ilahtuu arviosta, mutta suostuu vain vahvistavamaan sen, että hän yrittää aina tehdä sovitut asiat ajallaan. Tällä kertaa kirjan valmistuminen kuitenkin viivästyi, kuukauden verran. Mutta se oli kyllä Kunkun vika:

- Se Kunkku alkoi vain elää ja jatkaa elämäänsä niin voimallisesti, että täytyi vain kirjoittaa ja kirjoittaa lisää hänestä.