Talousrikoksista vuosittain Päijät-Hämeessä miljoonavahingot

Harmaan talouden torjuntakampanja on lisännyt poliisin yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa. Vuosittain talousrikoksista aiheutuu maakunnassa miljoonaluokan vahingot, vaikka tänä vuonna talousrikosten lukumäärä onkin vähentynyt.

talous
Euron seteleitä kädessä.
Miki Wallenius / Yle

Päijät-Hämeen poliisille on kuluvana vuonna tullut heinäkuuhun mennessä tutkittavaksi 37 talousrikosta.

Rikosten määrä on vähentynyt hieman muutaman vuoden aikana. Tänäkin vuonna määrä näyttää jäävän hiukan edellistä vuotta vähäisemmäksi.

Viime vuonna ilmoitettuja talousrikoksia oli kaikkiaan 77, sitä edellisenä vuonna 107. Talousrikokset ovat pääasiassa vero- ja muita petoksia, kirjanpitoon liittyviä rikoksia ja velallisen epärehellisyyttä.

Poliisi on tehostanut talousrikosten ennaltaehkäisyä valtakunnallisen harmaan talouden torjuntakampanjalla.

Talousrikostutkinnaista vastaavan rikoskomisario Gunnar Golnickin mukaan poliisin yhteistyö eri viranomaisten kanssa on Päijät-Hämeessä lisääntynyt.

Esimerkiksi rakennuksilla on tehty veronumerotarkastuksia yhdessä työsuojeluviranomaisten kanssa. Samoin ympäristörikoksissa yhteistyö Hämeen Ely-keskuksen kanssa on lisääntynyt.

Talousrikoksista aiheutuvat vahingot voivat vaihdella paljonkin vuosittain. Tänä vuonna on tullut ilmi isoja veropetoksia, joissa veroja on vältetty yhteensä satoja tuhansia euroja veroja.

Rikoksilla aiheutettu vahinko on kuluvana vuonna tähän mennessä 1,5–2 miljoonaa euroa.

Myös rikoksesta epäillyiltä takavarikoitavan omaisuuden määrissä voi olla suuria vaihteluita vuosittain. Esimerkiksi vuonna 2011 epäillyiltä haltuun saatua omaisuutta oli lähes 2,5 miljoonan euron arvosta, viime vuonna alle sadan tuhannen arvosta.