Nyt puhuu pankkiautomaatti!

Saldon kailottamista pitkin kauppakeskusta on turha pelätä, sillä puhuva pankkiautomaatti puhuu vain niille, jotka haluavat kuulla ja joilla on kuulokkeet mukana. Suomessa on jo 250 puhetuettua automaattia.

Kotimaa
Kuvassa puhuva pankkiautomaatti.
Sari Vähäsarja / Yle

Alunperin vuoden loppuun mennessä luvatut 250 puhetuettua pankkiautomaattia ovat jo toiminnassa. Siirtymä sujui ennakoitua nopeammin, ja vuodenvaihteeseen mennessä puhetuki tulee vielä noin 30 laitteeseen. Kaikki automaatit saavat puhetuen hiljalleen uusimisen myötä.

Kokkolan ensimmäinen puhuva pankkiautomaatti toimii Kallentorilla. Ulkoisesti laitteen tunnistaa puhetuetuksi vain kuulokeliitännästä. Kuulokkeet on käyttäjän tuotava mukanaan.

Laite pyytää ensin syöttämään kortin. Se ei kuitenkaan auta valinnassa keltaisen ja sinisen aukon välillä eli sirullisen ja siruttoman kortin välillä.

Naisääni ohjaa eteenpäin vaihe vaiheelta: kehottaa valitsemaan debit- tai credit-mallin ja sitten näppäilemään tunnusluvun. Valintanäppäimiä kone kutsuu nimillä F1 - F8 eli esimerkiksi vasemmalla ylhäällä oleva käteisvaihtoehto 20 euroa toimii komennolla F1, 40 euron nosto komennolla F2 ja niin edelleen.

Käteisoton jälkeen kone tarjoaa tilin saldoa kuunneltavaksi, kuitille tai ohitettavaksi. Kun valitsee "ei kiitos" -vaihtoehdon, ei todellakaan saa korviinsa tietoa tilille jäävästä rahasummasta.

Kehittely yhteistyössä käyttäjien kanssa

Automaattia testannut, normaalinäköinen Jaana arvioi, että laitteeseen tottuu kyllä. Näkevälle se tarjoaa kuitenkin uutta:

– Aluksi saattaisi olla hyvä, että joku olisi avustamassa siinä, sillä näitä F1 - F8 nappeja ei tiedä, jos ei niihin ole etukäteen tutustunut.

Kehitystyö on tehty yhteistyössä Näkövammaisten Keskusliiton kanssa. Järjestelmäasiantuntija Samu Kuusela Automatia Pankkiautomaatit Oy:stä sanookin, että esimerkiksi toimintonäppäimet ovat näkövammaisille arkipäivää ja käytössä tuttuja.

Sen sijaan korttiluiskan valintaa ei nähty tarpeelliseksi ohjeistaa, sillä lähes sata prosenttia suomalaisten pankkikorteista on jo varustettu sirulla. Magneettijuovakorttien käsittelyyn säilytetään kuitenkin valmius jatkossakin, sillä monessa muussa maassa siirtyminen sirukortteihin on ollut Suomea hitaampaa.

Kuuselan mukaan palaute automaateista on ollut myönteistä ja koneen käytettävyyttä on kiitetty.