New Yorkin muotiviikkoa pääsee vain harva kuvaamaan - Jussi Ratilaiselle jo kolmas kerta

New Yorkissa järjestetään syyskuun alussa yksi maailman merkittävimmistä muotitapahtumista. Kaupungissa 5.-12.9. järjestettävä muotiviikko on tärkeä ponnahduslauta monelle aloittelevalle kuvaajalle. Jussi Ratilainen täydentää muotiviikolla portfoliotaan. 25-vuotias kuvaaja tähtää isoksi nimeksi.

viihde
Jussi Ratilainen
Riikka Heikkilä / Yle

Jussi Ratilainen on saanut nimeään jo esille mainos- ja muotimaailmassa kotimaassa ja ulkomaillakin. Ratilaisen kädenjälkeä on voinut ihailla muun muassa Italian Voguessa ja vastikään hän teki kuvituksen myös tuoreeseen, suomalaisista yrittäjistä kertovaan kirjaan.

Nuori valokuvaaja matkustaa New Yorkin muotiviikoille kolmatta kertaa. Joensuusta on lähdettävä maailmalle, jos haluaa päästä kuvaajien kansainväliseen kärkikaartiin.

- Ulkomailla on isommat markkinat ja toisaalta tiukempi kilpailu, joten siellä on vaan pakko käydä ja tehdä nimeä. Täältä ei kukaan tule hakemaan, vaan pitää itse käydä tutustumassa ihmisiin ja näyttämässä, että on hyvä tyyppi. Se ei riitä, että otat hyviä kuvia, vaan pitää tulla toimeen ihmisten kanssa, Jussi Ratilainen kertoo.

Moni kuvaaja uusii portfolionsa seillä jopa viikossa. Siellä on kumminkin ammattistailaajat ja meikkaajat jne. Kaikki on periaatteessa valmiina. Kaikki hyötyvät siitä, että saavat hyviä kuvia julkaistuksi.

Jussi Ratilainen

New Yorkin muotiviikolle ei malleja ja näytöksiä pääse kuvaamaan kuka tahansa. Kuvaajapassia varten lähetetään hakemus ja portfolio. Jussi Ratilainen täydentää ja uusii tapahtumassa kansioonsa, kuten tekevät monet muutkin kuvaajat.

- Moni kuvaaja uusii portfolionsa seillä jopa viikossa. Siellä on kumminkin ammattistailaajat ja meikkaajat jne. Kaikki on periaatteessa valmiina. Kaikki hyötyvät siitä, että saavat hyviä kuvia julkaistuksi. Etenkin mallit saavat näkyvyyttä kasvoilleen ja vaatevalmistajat näkyvyyttä tuotteilleen. Kuvaajatkin saavat hyvät kuvat.

"Minusta ei saa enää uutiskuvaajaa"

Jussi Ratilaisen esikuva on häntä vuoden verran nuorempi Joey Lawrence, joka tekee mainoskuvia kansainvälisille suurille nimille. Ratilainenkin näkee itsensä ennemmin mainosvalokuvaajana kuin varsinaisesti muotikuvaajana.

- Minulle kuvissa tärkeää on lopullinen viilaus. Haluan aina luoda kuviin omaperäisyyttä myös loppuviimeistelyllä. Nautin eniten kaupallisista henkilöpotreteista. Siihen kuuluvat käytännössä myös muotikuvat. Tykkään tehdä aina vaan näyttävämpää ja näyttävämpää. Ei tyydytä siihen, että käydään ottamassa kuva kadunkulmassa, vaan että kuvaus olisi prosessi, että sitä valmistellaan, suunnitellaan ja tehdään. Kaikki on harkittua. Minusta ei saa enää uutiskuvaajaa tai dokumentaarista kuvaajaa. Mie olen liian perfektionisti työssäni. Pakko saada ainakin omaan silmään täydellistä jälkeä, Ratilainen sanoo.

Minusta ei saa enää  uutiskuvaajaa tai dokumentaarista kuvaajaa. Mie olen liian perfektionisti työssäni.

Jussi Ratilainen

Muotiviikolla muotitalot ja suunnittelijat esittelevät uusimpia mallistojaan medialle ja ostajille. Muotiviikko järjestetään kahdesti vuodessa. New Yorkissa saadaan esimakua ensi vuoden muodista. Vaikka toisin voisi luulla, muotiväen kanssa on ollut mutkatonta tehdä yhteistyötä.

- Erittäin mukavaa sakkia. New York on ollut positiivinen yllätys. Olen siihen ihan rakastunut. Kaikkien kanssa oli tosi helppoa. Jos tuli jotain ongelmia, niin heti on saanut apua ja ihmiset ovat hyvin ymmärtäväisiä. Jos esimerkiksi tarvitsee jostain mallista kuvan, niin kun kohteliaasti pyytää, se onnistuu, Ratilainen kertoo.

Jay-Z ja Ricky Martin - julkkikset kohdataan ammattilaisottein 

Kuvaajapassin ansiosta Ratilainen pääsee tapaamaan muotiviikolla maailmanluokan kuuluisuuksia. Hän on tavannut niin tunnettuja näyttelijöitä kuin musiikintekijöitäkin.

- Esimerkiksi Jay-Z on pyöriskellyt siellä. Ei me hirveän montaa sanaa vaihdettu, taisin sanoa "moikka" itseasiassa vahingossa. Ricky Martiniin törmäsin Marc Jacobsin näytöksessä. Mie olen käytännössä tosi huono julkkiksissa. En oikeasti heitä tunnista. Backstagella ei heihin hirveästi kiinnitetä huomiota, kaikki ovat pro, Ratilainen naurahtaa.

Ei me hirveän montaa sanaa vaihdettu, taisin sanoa "moikka" itseasiassa vahingossa. Mie olen käytännössä tosi huono julkkiksissa.

Jussi Ratilainen

Haaveen toteuttaminen vaatii ponnisteluja, ja Joensuussa asuva Ratilainen on hankkinut asunnon myös Helsingistä. Pääkaupunkiseudulta on helpompi hoitaa kuvauskeikkoja. Nuoren miehen töiden mukavuutta on turha edes yrittää kyseenalaistaa, hän sanoo tekevänsä "siistii" työtä. New Yorkia ennen käy kuvaamassa Islannissa.

- Kyllä mie tällä hetkellä nautin. Kolmen kuukauden aikana oli tässä 50-60 kuvauskeikkaa, mikä on ihan älytön määrä. Kyllä kun on kesän taas ollut täällä, niin on siistii lähteä. Siistii työtä etenkin näin nuorena, katsellaan sitten 20 vuoden päästä uudestaan.