Ripsien räpsyttely kasvanut räjähdysmäisesti

Monen kauneushoitolan kassa kilahtaa yhä useammin erikoispalveluista nauttivien asiakkaiden rahoista. Yrityksistä kerrotaan, että erityisesti ripsien pidennysten suosio on kasvanut rajusti parin viime vuoden aikana.

Kotimaa
Irtoripsiä asennetaan
Yle / Lasse Laitinen

Perinteiset kasvo-, jalka- ja käsihoidot pitävät pintansa keskipohjalaishoitoloissa, mutta erikoispalveluiden osuus on kasvussa. Pietarsaarelainen kauneudenhoitoalan yrittäjä Teija Östman näpertää yli puolet työajastaan silmäripsiä. Asiakkaiden ikähaitari venyy nuorista kuusikymppisiin.

- Pidennyksiä saa laittaa niin paljon kuin vain jaksaa ja ehtii. Tahti on kiristynyt räjähdysmäisesti viime vuosina.

Ripsien tuunaamista perustellaan yleisimmin helppoudella, kun aamulla ei tarvitse meikata eikä illalla puhdistaa. Yksi haluaa nopeuttaa arkirutiineja, kun toinen haluaa piristystä lomareissulle tai juhliin.

Ripsien laittamisessa mietityttää puolestaan raha sekä omien ripsien vaurioituminen.

Viimeiset eurot kauneuteen

Ripsiään pidennyttävät asiakkaat käyvät hoitoloissa tasaisin väliajoin, koska ripsiä täytyy huoltaa säännöllisesti. Toiveet ovat Teija Östamanin mukaan muuttuneet luonnollisempaan suuntaan.

- Aiemmin haluttiin huomattavasti tuuheampia ja paksumpia ripsiä kuin nyt.

Pidennyksiä saa laittaa niin paljon kuin vain jaksaa ja ehtii.

Teija Östaman, yrittäjä

Moni muu ala on kärsinyt tiukasta taloustilanteesta, mutta kauneudenhoitajille on riittänyt asiakkaita. Yrittäjien mukaan ihmiset eivät ole valmiita luopumaan kauneuden- ja terveydenhoidosta tiukkoinakaan aikoina.

- Asiakkaat kyllä puhuvat nykyään paljon heikosta rahatilanteestaan ja työttömyydestä. Kuitenkin ollaan valmiita laittamaan ne viimeisetkin rahat kauneudenhoitoon. Itseä halutaan usein piristää vaikeina aikoina, Östman toteaa.

Ilmiö näkyy jopa silmäpoliklinikalla

Pidennysten suosio on näkynyt esimerkiksi pääkaupunkiseudulla jopa silmäpoliklinikoilla. Monissa tapauksissa pidennyksiin käytettävää ripsiliimaa on eksynyt silmiin aiheuttaen sarveiskalvovaurioita. Usein sarveiskalvolle jää paikallinen haavauma.

Keski-Pohjanmaan silmäpoliklinikalla vastaaviin ongelmiin ei ole vielä törmätty.