Avantgarde-jutun syytteet nurin

Wäinö Aaltosen museossa esillä olleet taulut palautuvat turkulaiskeräilijän omistukseen. Väärennyssyytteet kaatuivat näytön epämääräisyyteen.

kulttuuri
Aleksandr Rodtsenkon nimikirjaimin signeerattuja teoksia Wäinö Aaltosen museossa.
Kiistanalainen venäläistä avantgarde-taidetta esittelevä näyttely järjestettiin Wäinä Aaltosen museossa vuonna 2009.Simo Kymäläinen / YLE

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on hylännyt kaikki syytteet venäläistä avantgarde-taidetta koskevassa väärennysjutussa. Suomalais-venäläinen pariskunta ja turkulainen keräilijä vapautettiin myös korvausvelvollisuuksista.

Oikeus katsoi, että keräilijä ei syyllistynyt petokseen luovuttaessaan omistamiaan tauluja Turun Wäinö Aaltosen järjestämään näyttelyyn kesällä 2009. Oikeuden käsityksen mukaan keräilijä oli kertonut järjestäjille, että kokoelma saattaa sisältää myös epäaitoja teoksia.

Tauluihin liittyvät väärennyssyytteet kaatuivat näytön epämääräisyyteen. Oikeus ei saanut riittävän luotettavaa vahvistusta siitä, että näyttelyssä esillä olleet kiistanalaiset 122 taulua olisivat olleet vääriä tai jäljitelmiä. Taulut palautuvat turkulaiskeräilijän omistukseen.

Kantokorpi erittäin pettynyt

Taidekriitikko Otso Kantokorpi on erittäin pettynyt käräjäoikeuden ratkaisuun. Kantokorpi esitti ensimmäiset epäilyt teosten aitoudesta Kauppalehdessä kesällä 2009.

Taidekriitikko Kantokorven mielestä vastaavaa ei voi tapahtua missään muussa sivistysvaltiossa.

Syyttäjän mukaan asia oli kaiken kaikkiaan hankala ja monimutkainen. Syyttäjä ei vielä ole päättänyt, valittaako ratkaisusta.