Espoolaispellosta nousi mittaamattoman arvokas keskiaikainen sormus

Kultasormuksen löysi kauklahtelainen metallinetsijä viime viikolla. Suomessa ainutlaatuinen löytö on alustavasti ajoitettu 1300-luvulle, ja se antaa todisteita Kuninkaantien varhaisesta käytöstä mahtimiesten reittinä.

Kotimaa
Espoosta löytynyt keskiaikainen sormus.
Espoon kaupunginmuseo

Metallinilmaisin paljasti yllättäen Espoonkartanon alueella sijaitsevan pellon mullasta hyvin vanhan kultasormuksen.

Espoon kaupunginmuseon intendentin Tryggve Gestrinin mukaan sormus on peräisin keskiajalta. Vastaavanlaisia sormuksia on tavattu aiemmin ainostaan Ruotsista ja Norjasta.

- Löytö on ainutkertainen. Vastaavaa sormusta ei ole Suomesta löytynyt. Jos vertaa vastaaviin löytöihin pohjoismaissa, niin sormus ajoittuisi 1300-luvun keskivaiheille, Gestrin laskeskelee.

Käyttäjästä voi esittää vain arvailuja, mutta todennäköisesti kyseessä on korkea-arvoinen virkamies tai kruunuun läheisesti liittyvä henkilö.

Tryggve Gestrin

- Sormuksen arvo tutkimukselle on mittaamaton, sitä ei voida rahalla mitata. Mutta todennäköisesti myös rahallinen arvo on sievä summa, sillä sormus on kultaa, hän jatkaa.

Sormus saattoi kadota matkalla Turusta Viipuriin

Sormuksen löytöpaikan vieressä on keskiajalla kulkenut Suuri Rantatie, eli Kuninkaantie. Sormus liittyy museon mukaan melko varmasti siihen tai vieressä kulkevaan jokeen, jotka olivat keskiajalla pääkulkuväyliä.

- Sormus antaa todisteita Kuninkaantien käytöstä. Se on ollut käytössä 1300-luvulla ja sitä pitkin ovat kulkeneet valtakunnan korkeimmat herrat, Gestrin toteaa.

Mahdollista on, että joku ohikulkija on kadottanut sormuksen matkalla Turusta Viipuriin. Tulevissa tutkimuksissa sormuksen alkuperää pyritään selvittämään lisää.

- Käyttäjästä voi esittää vain arvailuja, mutta todennäköisesti kyseessä on korkea-arvoinen virkamies tai kruunuun läheisesti liittyvä henkilö.

Museo lunastanee sormuksen löytäjältä

Löytö yksin ei vielä riitä syyksi käynnistää paikalla arkeologisia kaivauksia.

- Paikalta löytyi myöskin jonkin verran kuonaa ja palanutta savea. On mahdollista, että paikalla on sijainnut asuinrakennus, jolloin se olisi kiinteä muinaisjäännös .Tätä vielä tarkastetaan, Gestrin kertoo.

Espoolaiset saavat odottaa sormuksen näkemistä vielä jonkin aikaa.

- Seuraavaksi sormus viedään museovirastoon ja sen jälkeen se toivottavasti saadaan Espoon kaupunginmuseon perusnäyttelyyn. Sormus kuitenkin käy vielä konservointilaboratorion kautta eli menee varmaankin ensi vuoden puolelle ennen kuin sormus saadaan nähtäville.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus