Ammattijärjestäjä: Kodikkuus ja järjestys ei tarkoita kliinistä kuvastokotia

Kun tavaranpaljous uhkaa kaventaa kodin kulkureittejä tai sotkua on niin paljon, että kotiin ei ilkeä kutsua vieraita, hätiin kutsutaan yhä useammin ammattijärjestäjä. Mutta miltä näyttää ammattijärjestäjän omassa kodissa?

ilmiöt
Tarja Härkönen
Ammattijärjestäjän kodissa kaikelle on paikkansa, ja kaikelle on käyttöä. Susanna Pekkarinen / Yle

Ammattijärjestäjä Tarja Härkönen elää, kuten opettaa. Härkösen kodissa Juvalla jokaiselle esineelle on paikkansa, ja niiden paikat on harkittu niin, että ne ovat nopeasti käden ulottuvilla. Nauraen hän tyrmää ennakkoluulon siitä, että ammattijärjestäjän koti olisi kliininen kuvastokoti.

- Koti on koti. Kliinisyys sopii ehkä sairaalaan. Kotiin liittyy aina se, että ihmiset, jotka ovat sen kodin rakentaneet, siellä on heidän tavaroitaan, heidän asioitaan, sanoo Härkönen.

Härkösen mielestä keräilyharrastuskaan ei uhkaa kodin järjestystä, jos harrastus pysyy hallinnassa. Härkönen on hylännyt ajatuksen "arkiastioista", ja ottanut käyttöön kaikki ne rakkaimmat ja kauneimmat astiansa.

- Esimerkiksi kahvikupit ovat ihana keräilykohde. Joillakinhan on niitä ihan kymmeniä ja ne ovat jossain. Mutta minulla on sellainen ajatus, että kaikki mitä kerätään, pyritään ottamaan käyttöön. Kun meille tulee vieraita, jokainen valitsee niistä mieluisensa, Härkönen kertoo.

Nostalgialle on tilaa, mutta silläkin on rajansa

Keittiön avohyllyillä on esillä monenkirjavia kahvikuppeja siisteissä rivistöissä. Ne ovat peräisin 1930-1970 -luvuilta. Kaapiston päällä marssii rivistö kuparisia kahvipannuja. Kokoelmaa on harkiten karsittu. Samoin Härkönen neuvoo asiakkaitaan tekemään.

- Käymme läpi tavaroita yhdessä niin, että pohdimme, mitä säilytetään, mitä annetaan pois. Vaikka sille sukulaislapselle, joka muuttaa omaan kotiin. Mietimme, voisiko joitain vaatteita kierrättää tutulle lapsiperheelle tai viedä kierrätykseen. Tai tehdään vaikka jokaiselle sukulaiselle tai tutulle oma pino. Minä en heitä roskiin mitään, vaan päätökset tekee asiakas.

Järjestelytyö on asiakkaankin luona usein muistojen järjestelyä. Kerätään talteen ne tärkeimmät aarteet ja nostetaan ne arvoiselleen paikalle tai asetellaan ne säilytystä varten laatikoihin.

- Voidaan vaikka tehdä niille tärkeille vaatteille nostalgialaatikko. Päällystetään pahvilaatikko kauniilla tapetilla ja kirjoitetaan päälle, mitä laatikossa on. Kuuntelen kyllä tarinat, jotka tavaroihin liittyvät, ja asiakkaan tehtävä on arvottaa, mitkä tarinat pitää säilytää, kertoo Härkönen.

Raadollisimmillaan ammattijärjestäjän työ on kuitenkin sitä, että kääritään hihat, ja ladotaan tarpeetonta tavaraa pois läjittäin. Tavaroiden loputtoman kertymisen ongelma riivaa niin kaupunkilais- kuin maalaiskoteja, mutta maaseudulla on vielä enemmän tilaa kerryttää muistoja nurkkiin.

Jätesäkki ja hansikkaat ovat järjestäjän työkalupakki

Kun sanomalehdet ovat vallanneet makuuhuoneen nurkka nurkalta ja joudutaan muuttamaan olohuoneeseen nukkumaan tai keittiö täyttyy varmuuden vuoksi pestyistä maitopurkeista tai jugurttipurkeista, jokin on riistäytynyt käsistä. Ammattijärjestäjän mielestä hälyttävää on, jos kotiin ei ole vuosiin kutsuttu vieraita epäjärjestyksen vuoksi.

- Mihin tahansa esineisiin voi tulla tunneside. Ammattijärjestäjä ei suhtaudu tavaroihin tunteella ja voi auttaa asiakasta miettimään, mikä on järkevää. Helposti näitä tavaroita kertyy, kun aina on syy siirtää niiden järjestelyä. On vaatteita siltä varalta, että laihtuu. Ja ajatellaan, että järjestellä voi sitten, kun on aikaa, tai sitten jouluksi, tai sitten kesälomalla. Aina vain kynnys tarttua toimeen kasvaa, kuvailee Härkönen.

Ammattijärjestäjän tärkeimmät työvälineet ovat hansikkaat ja jätesäkki.

- Emme ole ammattiauttajia siinä mielessä, että voisimme hoitaa syyn, miksi kodissa kaikki ei ole kunnossa. Me kyllä keskustelemme, mutta tulemme kuvioihin lähinnä seurausten korjaamiseksi, rajaa Härkönen.

Luottamuksellista työtä

Ammattijärjestäjät ovat myös järjestäytyneet yhdistykseksi. Se perustettiin 2011 nimellä Suomen Professional Organizerit ry. Yhdistyksen periaatteisiin kuuluu, että ammattijärjestäjä pitää kiinni vaitiolovelvollisuudesta ja toimii luottamuksellisesti.

Ammattijärjestäjä ei ota asiakkaan tavaroita koskaan itselleen, eikä myy niitä asiakkaan tietämättä.

- Ammattijärjestäjä ei ole siivoaja, vaan me teemme työtä, että kodissa pääsisi siivoamaan, toteaa Härkönen.