1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Portti voi parantaa peliriippuvuuden

Kokkolassa ovensa avaava Päihdekeskus Portti tekee historiaa. Ensimmäistä kertaa Suomessa päihde- ja peliongelmaisten hoito on keskitetty yhteen paikkaan. Lisäksi talosta on suora yhteys keskussairaalan, terveyskeskukseen ja työterveyteen.

Kuvassa valmistumassa oleva suorakaiteen muotoinen rakennus

Päihdekeskus Portin toiminnanjohtaja Marjut Lampinen on yhtä hymyä. Takana on kymmenen vuoden ponnistelu, maanantaina alkaa toiminta.

- Ihan tällaista vastaavaa ei ole missään Suomessa. Aika lähelle on päästy Espoossa, mutta tämä on kyllä huikean yhteistyön lopputulos ja tätä on tiiviisti seurattu niin ministeriössä kuin THL:ssäkin, Lampinen kertoo.

Päihdekeskus Portissa työskentelee yli 30 sosiaali- ja terveysalan työntekijää. Talossa on ympärivuorokauden toimiva selviämis- ja vieroitushoitoyksikkö, a-klinikka, nuorten tuki- ja neuvontapiste Nuotta, huumekuntoutujien toipumisyhteisö, pysyvä peliklinikka sekä laitoskuntoutusyksiköt. Myöhemmin tulee vielä terveysneuvontapiste  ja opiaattien korvaushoito.

- Tänne ei tarvita lähetettä tai maksusitoumusta. Jos terveydentila sallii, tänne voi tulla myös päihtyneenä. Mutta ennen Porttiin tulemista kannattaa soittaa ja kysyä, onko täällä tilaa, koska selviämis- ja vieroitushoidossa on vain 10 paikkaa, Lampinen neuvoo.

Yhdessä enemmän

Lampisen mukaan päihde- ja peliongelmien hoito ei muutu päihdekeskuksessa, mutta resurssit paranevat vähän. Portista pääsee sisäkautta putkea pitkin keskussairaalaan, terveyskeskukseen ja TyöPlussaan. Työntekijöille saman katon alla toimiminen merkitsee synergiaetuja, riippuvuudesta kärsivälle pompottelun loppumista ja nopeampaa hoitoon pääsyä.

- Päivystyksessä ainakin kolmasosa potilaista on sellaisia, joilla käynnin syynä on alkoholi tai päihteet tai niiden käyttöön liittyvät sairaudet. Sellaiset päihdepotilaat, jotka eivät tarvitse lääketieteellistä hoitoa, voidaan ohjata tänne selviämään. Toivon mukaan myös meidän tietotaitomme lisääntyy ja henkilökunta pystyy perehtymään päihdeongelmien hoitoon, jolloin potilas voidaan ohjata aikaisemmin asianmukaiseen hoiitoon, yhteispäivystyksen ylilääkäri Risto Hannula Kiurusta miettii.

Sijainnin etu on myös se, että päihde- tai peliongelmainen ei erotu joukosta, jolloin kynnys hakeutua hoitoon on matala.

- Me haluamme, että tämä olisi mahdollisimman avoin ja kutsuva paikka. Täällä voi poiketa ihan kuka tahansa kahvilan asiakkaana tai asioida oman ongelmansa kanssa, läheisenä, käydä vierailulla, kokouksissa. Jos tuosta ovesta tulee, ei tarvitse ajatella, että saa toivonsa menettää, vaan pikemminkin niin, että Portti antaa sen toivon, Marjut Lampinen tiivistää.