1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kolumbia määräsi armeijan Bogotan kaduille

Syynä ovat viljelijöiden mielenosoituksissa puhjenneet väkivaltaisuudet, joissa kuoli torstaina kaksi ihmistä.

Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos on määrännyt armeijan joukkoja partioimaan pääkaupungin Bogotan kaduilla pienviljelijöiden mielenosoituksessa puhjenneiden väkivaltaisuuksien vuoksi.

Joukkoja on määrätty myös auttamaan poliisia järjestyksenpidossa valtateillä, joita mielenosoittajat ovat tukkineet. Kaikkiaan noin 50 000 sotilasta on kehotettu valmistautumaan partioihin.

Virkamiesten mukaan päätös ei merkitse kansalaisoikeuksien rajoittamista, ja poliisi on edelleen vastuussa järjestyksen pidosta.

Pienviljelijät ovat osoittaneet Kolumbiassa 1,5 viikon ajan mieltään vastalauseena hallituksen maatalouspolitiikalle, jonka he sanovat ajavan viljelijät konkurssiin. He ovat vaatineet muun muassa lannoitteiden ja polttoaineiden hintojen alentamista.

Torstaina mielenosoitukset levisivät Bogotaan ja niissä puhkesi väkivaltaisuuksia, joissa kuoli ainakin kaksi ihmistä. Noin 30 000 ihmistä osoitti Bogotassa rauhanomaisesti mieltään viljelijöiden tueksi, kun joukko naamioituneita mellakoijia alkoi heitellä kiviä. Heidän ja poliisin välillä puhkesi kahakoita, ja poliisi käytti kyynelkaasua.

Viranomaiset epäilevät, että mellakoihin on saattanut osallistua vasemmistokapinallisia.

Pian Santosin puheen jälkeen viljelijät ilmoittivat purkavansa tiesulkujaan. Viljelijät kertovat päässeensä osittaiseen sopuun hallituksen kanssa.

Hallitus aloitti tiistaina viljelijöiden kanssa neuvottelut heidän vaatimuksistaan ja lupasi korjausta viljelijöiden vaikeaan tilanteeseen, muun muassa lennotteiden tuontitullien poistamista.