Britannia selitti Snowden-toimittajan kumppanin kohtelua - vakoilijat vaarassa paljastua

The Guardian -lehden päätoimittaja torjuu hallituksen selitykset todistamattomina ja epätarkkoina.

Ulkomaat
Guardianin toimittaja Glenn Greenwald ja hänen puolisonsa David Miranda Rio de Janeiron lentoasemalla.
Guardianin toimittaja Glenn Greenwald (oik.) ja hänen puolisonsa David Miranda Rio de Janeiron lentoasemalla Brasiliassa 19. elokuuta. Greenwald julkaisi Guardianissa tietovuotaja Edward Snowdenin tietoja.Marcel Piu / O Globo / EPA

Britannia perustelee Snowden-toimittajan Glenn Greenwaldin kumppanin taannoista kohtelua Lontoon Heathrow'n lentokentällä huolella vakoilijoiden turvallisuudesta.

Britannian hallituksen edustajan mukaan Greenwaldin kumppanin David Mirandan hallussa ollut aineisto voisi vaarantaa terrorismin vastaisia operaatioita ja kentällä olevat agentit voisivat paljastua.

Hallituksen turvallisuusneuvonantaja Oliver Robbins selosti pidätystä korkeimman oikeuden kuulemisessa. Hän sanoi lausunnossaan, että Mirandan hallussa oli noin 58 000 erittäin salaista tiedusteluasiakirjaa, kun hänet pidätettiin Heathrow'ssa vajaat kaksi viikkoa sitten. Viranomaiset kuulustelivat Mirandaa yhdeksän tunnin ajan ja takavarikoivat muun muassa hänen tietokoneensa ja matkapuhelimensa.

Robbinsin mukaan asiakirjat hyvin todennäköisesti kuvaavat terrorismin vastaisissa operaatioissa käytettyjä menetelmiä ja voisivat paljastaa ulkomailla olevien yhdysvaltalaisvakoojien henkilöllisyyden.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun hallitus on valottanut sitä, miksi turvallisuuspalvelu ja poliisi olivat niin huolissaan Mirandalla olleesta aineistosta. Aiemmin he ovat perustelleet takavarikkoa yleisemmin kansallisella turvallisuudella.

Mirandan asianajajat ja Greenwaldin työnantajan The Guardian -lehden päätoimittaja Alan Rusbridger kuitenkin torjuvat Robbinsin väitteet todistamattomina ja epätarkkoina.

Miranda oli pyytänyt, että tuomioistuin määräisi viranomaiset lopettamaan takavarikoidun aineiston tutkimisen. Perjantaina osapuolet pääsivät kuitenkin sopuun siitä, että viranomaiset voivat tutkia aineistoa turvallisuusperustein lokakuuhun asti. Mirandan asianajajien mukaan päätös on pragmaattinen, sillä hallitus tutki jo asiakirjoja.

Mirandan kohtelua on arvosteltu eri puolilla maailmaa muun muassa lehdistönvapauden vaarantavana. Arvostelua on herättänyt myös se, että Mirandan pidätystä perusteltiin terrorismin vastaisella lailla.

Mirandan mukaan pidätys oli vallan väärinkäyttöä, minkä hän aikoo tuoda esille asiasta lokakuussa Britanniassa järjestettävässä kuulemisessa.

Greenwald on kirjoittanut The Guardianille juttuja aineistosta, jonka on luovuttanut Yhdysvaltain turvallisuuspalvelun NSA:n urkintaohjelman paljastanut Edward Snowden.

Miranda on brasilialainen opiskelija. Pidätettäessä hän oli palaamassa Saksasta kotimaahansa. Mirandan kerrotaan tavanneen Saksassa yhdysvaltalaisen elokuvantekijän Laura Poitrasin, joka on tehnyt yhteistyötä Greenwaldin kanssa NSA:han liittyen.

Lähteet: AP, Reuters, Yle Uutiset