1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hallitus lupasi ensimmäisen vuoden oppikirjat lukiolaisille ilmaiseksi

Oppivelvollisuuden pidentäminen vuodella tarkoittaa, että valtion pitää jatkossa maksaa oppikirjat lukiolaisille ensimmäisen vuoden osalta sekä kustantaa kaikki materiaalit ammattiopistoissa opiskeleville samoin ensimmäisenä vuonna, sanovat opiskelijajärjestöt. Opetusministeriössä ollaan samaa mieltä.

Kuva: Klaus Ashorn / Yle

Opetusministeri Krista Kiurusta (sd) ei näkynyt väsymyksen merkkejä, kun hän esiintyi Ylen aamu-tv:n haastattelussa perjantaina ennen aamuseitsemää.

- Henkilökohtaisesti tämä on ilon päivä, Kiuru säteili.

Hallitus päätti eilen myöhäisiltaan venyneessä istunnossa, että oppivelvollisuutta pidennetään vuodella nykyisestä 16 ikävuodesta 17:ään, juuri niin kuin Kiuru oli esittänyt.

- Kaikki mikä opintoihin liittyy, pitää olla maksutonta. Aivan niin kuin peruskoulussa, huomauttaa Suomen ammattiin opiskelevien liiton Sakin puheenjohtaja Aleksej Fedotov.

Samaa muistuttivat perjantaina Ylen Uutisille myös Suomen lukiolaisten liitto ja Suomen opiskelija-allianssi Osku, joka edustaa ammattioppilaitosten opiskelijoita.

Oppivelvollisuuden nostaminen tarkoittaisi, että jatkossa valtio maksaa lukiolaisten kirjat ensimmäiseltä vuodelta. Ammattiopistoissa korvattaisiin oppikirjojen lisäksi materiaalikuluja, joita opiskelijat ovat nyt joutuneet maksamaan omasta pussistaan.

- Esimerkiksi helikopteriasentajat, korusuunnittelijat ynnä muut muuttavat usein opetuksen perässä, Fedotov sanoo.

Valtion pitäisi siis opiskelijajärjestöjen mielestä jotenkin korvata myös asuminen ja matkakulut ensimmäiseltä vuodelta.

Opetusministeriöstä viestitettiin Ylen Uutisille perjantaina, että oppivelvollisuuden pidentäminen tarkoittaa, että oppikirjat ovat maksuttomia koko oppivelvollisuuden ajan, siis myös toisella asteella. Muita historiallisena pidetyn uudistuksen yksityiskohtia ryhdytään hiomaan pian. Jonkinlainen linjaus uudistuksen aikataulusta tullee marraskuun lopulla.

Opetusministeriö ei pidä oppivelvollisuuden laajentamisesta koituvia kustannuksia merkittävinä verrattuna siihen, mitkä ovat kustannukset nuorten syrjätymisestä. Kukaan ei silti tiedä, paljonko uudistus lopulta maksaa, kun kaikki kulut ja säästöt ynnätään.

Vuosi voi pelastaa nuoren

Lukiolaisten liitto ja opiskelija-allianssi Osku ovat oman ilmoituksensa mukaan "erittäin pettyneitä" hallituksen ratkaisuun lisätä oppivelvollisuutta.

- Tämä on todella iso periaatteellinen koulutuspoliittinen muutos, joka koskettaa koko ikäluokkaa. Tässä asetetaan tilanne, jossa nuori siirtyy pakolla toiselle opetusasteelle, mutta koulun ei ole pakko kehittää esimerkiksi opinto-ohjausta, lukiolaisten liiton puheenjohtaja Daniel Sazonov sanoo.

Stadin ammattiopiston opinto-ohjaaja Maija Somerkivi uskoo sen sijaan, että yhdestä pakollisesta lisävuodesta voi olla nuorelle hyötyä - jos sen ehdot tehdään fiksusti.

- Jos nuorille ysiluokkalaisille annetaan enemmän vaihtoehtoja, joihin voi hakea koulun jälkeen, uudistus on hyvä, Somerkivi sanoo.

- Ei mitään pakkohakua, jossa pitää valita joku koulu ja mennä sinne.

Somerkivi toivoo, että valtio tarjoaisi jatkossa paljon työkokeiluja nuorille, missä voisi rauhassa hakea itselleen sopivaa ammattia.

Hiusalan opiskelijat Jenni Heikkilä Espoosta ja Mira Holli Helsingistä kertovat päätyneensä Stadin ammattiopistoon kiertotien kautta.

Heikkilä kertoo, että kun hän oli peruskoulussa, opinto-ohjauksessa annettiin paljon vaihtoehtoja. Hän ei vain osannut tehdä itselleen mieluista valintaa.

- Minä päädyin peruskoulusta lukioon. Yksikään tarjolla ollut ala ei kiinnostanut. Huomasin pian, että lukio ei ole oikea paikka minulle, Heikkilä sanoo.

- Minä olen käynyt aiemmin amiksessa turvallisuusalan perustutkinnon, joka ei myöskään ollut minua varten. En osaa suoraan sanoen kertoa, miksi olen aikoinaan siihen päätynyt, Holli naurahtaa.

Molempien mielestä oppivelvollisuuden jatkaminen on hyvä juttu.

- Ysiluokka on sellainen, että koulu ei ole ehkä se, mikä eniten kiinnostaa siinä kohtaa. Kun ensimmäinen vuosi toisen asteen opinnoissa on jo pakollinen, on päässyt vähän enemmän sisään kouluhommaan ja huomaa, ettei se nyt ole niin kauheata. Eikä siitä ole loppujen lopuksi niin pitkä matka valmistumiseen, Holli tiivistää.

Päivitys 31.8.2013: Otsikkoa muokattu täsmällisemmäksi. Oppimateriaalien ilmaisuus koskee nimenomaan ensimmäistä opiskeluvuotta toisella asteella, kunnes oppivelvollisuus päättyy.