1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kerry: Syyrian hallitus valmisteli kaasuiskua kolme päivää

Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn mukaan Syyriassa ei tulla tekemään samoja virheitä kuin Irakin sodassa.

Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry puhui Syyrian tilanteesta Washington D.C.:ssä 30. elokuuta. Kuva: Shawn Thew / EPA

Yhdysvalloilla on tiedustelutietoa, jonka mukaan Syyrian hallitus valmisteli Damaskoksen lähellä tapahtunutta kaasuiskua kolme päivää, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry perjantaina. Hänen mukaansa Yhdysvalloilla on "suuri luottamus" siihen, että Syyrian hallinto on vastuussa reilun viikon takaisesta iskusta.

Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaisten perjantaina julkaiseman raportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan kaasuiskussa kuoli ainakin 1 429 syyrialaista, joista 426 oli lapsia.

Lisäksi Yhdysvallat sanoo tietävänsä, että Syyrian hallitus on käyttänyt kemiallisia aseita useita kertoja tämän vuoden aikana.

- Nämä ovat todisteita. Nämä ovat faktoja, sanoi Kerry.

Voimakkaassa puheessaan Kerry kutsui Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia "roistoksi" ja "murhaajaksi". Hänen mukaansa Syyrian hallitusta ei voi jättää rankaisematta, koska se olisi huono viesti niille, jotka suunnittelevat kemiallisten aseiden käyttöä tulevaisuudessa.

Presidentti Barack Obama on painottanut Kerrylle, että Yhdysvaltojen reaktio Syyrian tapahtumiin ei tule olemaan samanlainen kuin sotatoimet Afganistanissa, Irakissa tai Libyassa. Kerryn mukaan Yhdysvallat harkitsee Syyriaan täsmäiskua, jossa ei käytetä esimerkiksi maajoukkoja.