Tuhannet Mursin tukijat kaduilla Egyptissä

Perjantain mielenosoituksissa on kuollut ainakin kolme ihmistä.

Ulkomaat

Tuhannet ihmiset ovat osoittaneet eri puolilla Egyptiä mieltään heinäkuussa syrjäytetyn presidentti Muhammad Mursin puolesta.

Mielenosoituksia on järjestetty ainakin pääkaupungissa Kairossa, Alexandriassa ja muualla Niilin suistossa sekä Suezilla.

Mielenosoitukset ovat pääosin sujuneet ilman välikohtauksia, mutta paikoin Mursin tukijoiden ja vastustajien välillä on puhjennut yhteenottoja. Terveysministeriön mukaan niissä on kuollut ainakin kolme ihmistä ja loukkaantunut yli 30.

Mielenosoitukset ovat Mursin Muslimiveljeskunnan suurin voimannäyte sen jälkeen, kun turvallisuusjoukot pari viikkoa sitten tyhjensivät Mursin tukijoiden leirit pääkaupungissa Kairossa ja maa ajautui satojen ihmisten hengen vaatineisiin väkivaltaisuuksiin.

Protestit näyttävät kuitenkin jääneen pienemmäksi kuin järjestäjät olivat toivoneet.

Elokuun puolivälin yhteenottojen jälkeen poliisi on pidättänyt satoja islamisteja, muun muassa useita Mursin Muslimiveljeskunnan johtajia.

Eräs kairolainen mielenosoittaja sanoo uutistoimisto AFP:lle, etteivät he ole paikalla Muslimiveljeskunnan tai Mursin vaan demokratian ja hukkaan heitettyjen ääniensä takia.

Mursi valittiin presidentiksi viime vuonna järjestetyissä vaaleissa, mutta hän ajautui napit vastakkain maallisen opposition kanssa. Armeija syrjäytti Mursin 3. heinäkuuta opposition laajojen mielenosoitusten jälkeen.

Lähteet: AFP, Reuters