Halonen Syyrian tilanteesta: Briteillä muistissa, mitä Tony Blair sanoi

Presidentti Tarja Halonen sanoi Yle TV1:n Ykkösaamussa, että Syyrian tilanteessa näkyy YK:n heikkous.

politiikka

Presidentti Tarja Halonen sanoo, ettei ole pahoillaan brittiparlamentin päätöksestä, jonka mukaan Iso-Britannia ei osallistu Syyrian sotilasiskuihin.

- Luulen, että briteillä on voimakkaasti muistissa, se miten Tony Blair uskollisena ystävänä USA:lle kertoi syyt, miksi [Irakiin] mentiin. Jälkeenpäin kävi ilmi, että syyt eivät olleet vedenpitävät, Halonen muistutti Yle TV1:n Ykkösaamussa.

Iso-Britannia johti hyökkäystä Irakiin vuonna 2003. Niin kutsuttua savuavaa asetta väitetyistä joukkotuhoaseista ei kuitenkaan löytynyt.

- Syyrian tilanteesta kukaan ei varmaan sano, että kemiallisten aseiden käyttö olisi siellä tai muuallakaan oikein, Halonen huomautti. Hänen mielestään mahdollisen kostoiskun seuraukset voisivat olla ikäviä.

Halonen sanoi suoraan, että Syyrian tilanteessa näkyy YK:n heikkous, "se, että halutaan tehdä koalitioita YK:n ulkopuolella".

- Oma paha epäilykseni on, että näitä kiellettyjä aseita on käytetty vähän puolin jos toisin. On väärin kuvitella, että siellä olisi selvät rintamat. On hyvin vaikea tietää, kuka lopulta päättää asioista. En oleta, että al-Assadkaan siinä perheyhtiössä on kaikkia lankoja käsissään pitäävä henkilö.