1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

USA julkaisi Syyria-kartan - näihin paikkoihin kaasuiskuja tehtiin

Yhdysvaltain ulkoministeriön arvion mukaan kemiallisten aseiden vaikutukset näkyivät useilla alueilla eri puolilla Syyrian pääkaupunkia, etenkin sen itälaidalla.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Yhdysvaltain ulkoministeriö on julkaissut arvionsa paikoista, joihin Syyrian hallinnon epäillyt kemialliset iskut vaikuttivat 21. elokuuta. Kartalla näkyy 12 paikkaa, jotka sijaitsevat joko kapinallisten hallitsemilla alueilla tai tienoilla, joista kiistellään. Yhdysvallat julkisti perjantaina tiedustelutietoja, joiden mukaan Syyrian pääkaupungin Damaskoksen liepeillä tehdyissä kaasuiskuissa kuoli ainakin 1 429 syyrialaista, joista 426 oli lapsia.

YK:n asetarkastajaryhmä lähti Syyriasta tänään lauantaina. Ryhmä keräsi näytteitä alueilta, joissa kaasuiskuja oli tehty. Tuloksien saamisen odotetaan kestävän kaksi viikkoa.

Yhdysvallat pohtii mahdollista iskua Syyriaan. Presidentti Barack Obama on vakuuttanut, ettei Yhdysvallat halua pitkäkestoista operaatiota. Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on kuvaillut, ettei Syyriassa tehdä samoja virheitä kuin Irakissa. Britannia on päättänyt, ettei se osallistu. Ranska on kommentoinut, että se on valmis operaatioon ilman Britanniaa.

Syyrian kansannousu alkoi maaliskuussa 2011. Sittemmin se paheni sisällissodaksi. YK arvioi, että konfliktissa on kuollut 100 000 ihmistä. Pakolaisia on kaksi miljoonaa, heistä puolet lapsia.