Psykoterapeutti pettämisestä: Jos anteeksianto ei onnistu, taustalla voi olla menneisyyden trauma

Yle Uutisten kyselyyn pettämisestä tuli elokuussa todella runsaasti erilaisia tarinoita. Yhteensä yli 300 ihmistä vastasi kyselyyn, ja lähes jokaisella oli pettämisestä pitkiä, omakohtaisia kertomuksia. Luimme kaikki viestit ja koostimme niistä vuoropuhelun yleisön ja tässä jutussa asiantuntijana toimivan Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtajan, erityistason psykoterapeutin Heli Vaarasen välillä.

Kotimaa
Mies istuu pimeässä monitorin ääressä
Lasse Isokangas / Yle

Täsmälleen puolet pettämistä kokeneista kertoi kyselyssä eronneensa pettämisen jälkeen joko välittömästi tai ajan kuluttua. Joissakin tapauksissa pettäminen oli ainoa syy eroon, mutta ei kaikissa.

Jos suhteella on elinmahdollisuuksia, kannattaa yrittää pelastaa mitä pelastettavissa on. Joku on sanonut pettamisestä: joka kertaa suhde ikään kuin puolittuu. Kun on pettänyt riittävän monta kertaa, ei suhteesta ole jäljellä enää mitään. Näin kävi minulle. (Mies 1, 66–70 vuotta)

Heli Vaaranen kertoo tutkimuksesta, jossa selvitettiin pettämisen syitä. Yleisimmät syyt ovat näitä: Parisuhteessa ei ole ollut pettäjän mielestä riittävästi seksiä. Pettäjä on halunnut enemmän läheisyyttä ja ihailua. Pettäjä halusi ulkopuolisen suhteen täydentävän liittoa.

Pettäminen ei aina tarkoita sitä, että tunteet puolisoa kohtaan olisivat muuttuneet mitenkään. Puolisoaan voi rakastaa ihmisenä ja elämänkumppanina siitä huolimatta. Jotkut tarvitsevat välillä vaihtelua ja seikkailua elämäänsä sekä haluavat kokea intohimoa, mikäli sitä ei omasta suhteesta saa riittävästi. (Mies 2, 31–35 vuotta)

Itsekin tuomitsin pettämisen, kunnes asia osui omalle kohdalleni. Molemmat olimme naimisissa ja rakastuimme toisiimme. Tunteet olivat äärimmäisen syviä, en ollut sellaista koskaan kokenut missään suhteessa. Tunsin itseni äärimmäisen onnelliseksi, vaikka asia herätti moraalisia kysymyksiä. Harrastimme seksiä vain yhden kerran. Tunsimme molemmat myös velvollisuudentuntoa omia puolisoitamme kohtaan, emmekä todellakaan halunneet loukata ketään. Toisaalta emme myöskään voineet mitään sille, mitä tunsimme toisiamme kohtaan, tunteet vain piti tukahduttaa. Missä menee pettämisen raja? Ajattelen tätä ihmistä monta kertaa päivässä ja haluaisin jakaa elämääni hänen kanssaan. Eikö sekin ole pettämistä? Ihminen ei valitettavasti toimi aina kaikkien yhteiskunnan asettaminen odotusten mukaisesti. (Nainen 1, 41–45 vuotta)

Heli Vaarasen mukaan vain pieni osa pettäjistä rakastuu palavasti toiseen varsinaisen kumppaninsa lisäksi. Pieniä ihastumisia sen sijaan tapahtuu käytännössä kaikille.

- Jos suhde on kunnossa, voimme kävellä pois ihastumisen luota, Vaaranen sanoo.

Pettäminen paljastui itse teossa raaimmalla tavalla! Olin valmis jättämään hänet sillä sekunnilla. Vaikka annoin kuukausien jälkeen anteeksi, ajatus silti kaivertaa vuosien vielä nytkin vuosien jälkeenkin. Riitamme johtuvat hänen uskottomuudestaan. Kaduttaa kun annoin anteeksi. Rakkaus on muuttunut. Pelko on läsnä koko ajan. (Nainen 2, 41–45 vuotta)

Jos pettämistä ei voi pitkänkään ajan kuluessa antaa kunnolla anteeksi, taustalla voi olla trauma aiemmasta elämästä, Heli Vaaranen sanoo.

- Henkilö on ennenkin tullut hylätyksi tai kokenut olevansa muita vähempiarvoisessa asemassa.

Vaaranen sanoo, että jos ihmiselle on syntynyt aiemmin anteeksiantamisen ja -pyytämisen taito, ja se on aito keino ratkaista konflikteja, silloin anteeksianto helpottuu. Pettämisestä pääsee eteenpäin.

"Avoin suhde ei toimi"

Pettäminen ja siitä suuttuminen on arvomaailmakysymys. Ei todellakaan ole pakko erota tai pahoittaa mieltä. Elämä voi olla ihanaa, rikasta, monipuolista ja kaikin puolin täyteläistä parisuhde-elämää, vaikka muita kumppaneita myös on. Jos erotaan, se johtuu todennäköisesti muista seikoista, jonka pettäminen vain laukaisee ja antaa yhteiskunnan hyväksymän syyn. Ehdottoman tärkeää on puhua avoimesti ja sopia yhteiset säännöt. Suosittelen ehdottomadti hyväksymään terveemmän näkökulman parisuhteeseen. (Mies 3, 41–45 vuotta)

Heli Vaaranen näkee asian niin, että avoimeen suhteeseen siirtyminen on haave, jota on vaikea toteuttaa. Avoimella suhteella tarkoitetaan tässä parisuhdetta, jossa on täysin sallittua käydä vieraissa.

- En ole nähnyt yhtään onnistunutta tapausta. Se on kyllä aika yleinen haave.

Vaarasen mukaan ihmiselle on evoluution myötä kehittynyt halu saada toinen omakseen yksinoikeudella. Mies haluaa yksinoikeuden naiseen, jotta perheen lapsilla olisi vain hänen geeninsä. Nainen haluaa yksinoikeuden miehen, jotta tämän aika ja huomio keskittyisi vain yhdestä perheestä huolehtimiseen.

- Tälle on ihan evoluutioteoreettinen pohja, Vaaranen sanoo.

Avoimet suhteet johtavat hänen kokemuksensa mukaan tyypillisesti uskottomuusdraamoihin ja mustasukkaisuuteen.

Kun pettäminen paljastuu, pitää antaa aikaa itselle. Ei pidä toimia ensimmäisten tunteiden vallassa. On hyvä pohtia sitä, mitä elämältään haluaa ja onko liitto osa tuota tavoitetta. On hyvä miettiä, mikä pettämiseen on johtanut ja onko jatkossa toimittava toisin. Kannattaa tutustua tilastoihin. Pettäminen on yleistä, yleisempää kuin uskoisi. Erkaantuminen siitä luulosta, että tilanne on jotenkin ainutkertainen tai itse on aivan erityinen uhri, helpottaa vähän. Asioista on puhuttava niiden oikeilla nimillä, mutta syyttelemättä. On muistettava, että molemmat osapuolet voivat kokea tuskaa pettämisen paljastuttua. Lopuksi, jos haluaa jatkaa liitossa, on annettava anteeksi. Anteeksianto on aktiivinen tapahtuma, se vaatii työtä ja prosessointia, eikä tapahdu hetkessä. (Mies 4, 46–50 vuotta)

Ennaltaehkäisevästi harkitse toisenkin kerran äläkä hätiköi. Kunnioita kumppaniasi. Ei se kumppani useinkaan vaihtamalla parane, löydätte toisistanne uusia voimavaroja. (Mies 5, 61–65 vuotta)

Heli Vaarasen mukaan Väestöliittoon tulevat yhteydenotot osoittavat, että pettämistä seurannut kriisi on monille pareille uuden onnen alku samassa parisuhteessa. Asian onnistunut käsittely ei katso ikää eikä elämänkokemusta.