1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Obama: Yhdysvallat iskee Syyriaan - pyysi kongressilta valtuutusta sotatoimiin

Obama sanoo haluavansa Yhdysvaltain kongressilta luvan iskulle Syyriaan. Kongressin valtuutus lykännee näin iskua vähintään kymmenellä päivällä, sillä kongressi on tauolla ja kokoontuu 9. syyskuuta.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhuu Syyrian tilanteesta Valkosen talon pihalla.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoo, että Yhdysvaltain on iskettävä Syyriaan kemiallisten aseiden käytön vuoksi. Obama sanoi lauantai-iltana Suomen aikaa pitämässään puheessa haluavansa Yhdysvaltain kongressilta luvan sotilaalliselle iskulle Syyriaan.

Kongressi on parhaillaan tauolla ja kokoontuu maanantaina 9. syyskuuta. Edustajainhuoneen puhemiehen John Boehnerin mukaan asiasta keskustellaan tuolla viikolla. Boehnerin mukaan presidentti ja kongressi saavat näin aikaa valmisteluun. Obama jätti avoimeksi, mitä tapahtuu, jos kongressi ei kuitenkaan anna iskulle valtuutusta.

Obaman mukaan Yhdysvallat on valmis hyökkäämään koska hyvänsä: huomenna, ensi viikolla tai kuukauden päästä.

Obama sanoi puheessaan, että kemiallisten aseiden isku Syyriassa oli pahin tällä vuosisadalla. Obaman mukaan Yhdysvalloilla on kiistattomat todisteet iskusta eivätkä YK:n tarkastajien tiedot enää muuta sitä.

- Emme voi sulkea silmiämme siltä, mitä tapahtui Damaskoksessa, Obama sanoi lauantai-iltana Suomen aikaa.

Obama kuvaili iskua hyökkäykseksi ihmisarvoa vastaan. Hänen mukaansa isku vaarantaa myös Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden ja saattaa johtaa kemiallisten aseiden käytön lisääntymiseen maailmassa.

YK:n turvallisuusneuvostolta Yhdysvallat ei kuitenkaan tarvitse lupaa, Obama sanoi.

- En odota, että kaikki valtiot ovat samaa mieltä kanssamme, Obama sanoi.

Maajoukkoja Syyriaan ei lähetetä vaan kyseessä on rajoitettu sotilaallinen isku, Obama sanoi.

Yhdysvallat julkisti perjantaina tiedustelutietoja, joiden mukaan Syyrian pääkaupungin Damaskoksen liepeillä tehdyissä kaasuiskuissa kuoli ainakin 1 429 syyrialaista, joista 426 oli lapsia.