Ruokailu kannusti espanjalaislapsia kesäkouluihin

Tuhannet lapset ovat saaneet kesällä ruokaa muun muassa kouluissa eri puolilla Espanjaa. Unicefin mukaan suuri joukko lapsia eli vaikeissa oloissa jo viisi vuotta sitten. Talouskriisi on pahentanut tilannetta.

Ulkomaat

Espanjalaiskouluissa syyslukukausi alkaa ensi viikolla. Moni oppilas on kuitenkin käynyt koulua kesälläkin. Syitä on monia, yksi painavimmista on ollut useille koulusta saatava lounas.

- Asiat ovat huonosti ja tarvitsemme apua. Itse pärjään leivällä, mutta lapset tarvitsevat lihaa ja kalaa, kertoo erään sevillalaisen koululaisen äiti uutistoimisto AFP:lle.

Nainen elää miehensä ja kolmen lapsensa kanssa runsaan 400 euron kuukausittaisella avustuksella.

Kymmenissä kesällä auki olleissa kouluissa on jaettu todistuksia viime päivinä. Lapset ovat kahden kuukauden ajan valmistautuneet uuteen kouluvuoteen.Kesäkuussa Andalusian hallintoalue aloitti ateriaohjelman, jonka avulla ruokittiin 11 000 apua tarvitsevaa lasta. Liki 60:ssä koulussa on ruokittu kesän aikana 4 000 lasta.

Vastaavia ruokailupäätöksiä on tehty myös muissa aluehallinnoissa, kuten Kanarialla ja Extremadurassa. Niissä työttömänä on yli 30 prosenttia ihmisistä. Koko Espanjaa tarkasteltaessa työttömyysprosentti on hieman yli 26. Andalusiassa työttömiä on liki 40 prosenttia.

Aliravitsemus on huomattu kouluissa

- Suurin osa lapsista ei ole nälkiintyneitä, mutta he ovat aliravittuja, kuvailee lasten oloja kesäkoulun järjestäjä Blanca Garcia-Tapial Sevillan Torreblancan alueen koulusta.

Kun ruokapöydässä kysytään, kuka haluaa lisää ruokaa, moni oppilaista nostaa kätensä.

- Jos ruokaa jää jäljelle, annamme sitä mukaan vanhemmille, Garcia Tapial mainitsee.

Jos ruokaa jää jäljelle, annamme sitä mukaan vanhemmille.

Blanca Garcia-Tapial

YK:n lastenrahasto Unicefin Espanjan-osaston mukaan viidennes espanjalaislapsista eli köyhyydessä jo vuonna 2008, jolloin maan talouskriisi alkoi.

- Luvut huononevat vuosi vuodelta. Köyhyysrajan alapuolelle putoaa lisää lapsiperheitä ja köyhyydessä elävät köyhtyvät entisestään, kuvailee Espanjan Unicefin Marta Arias.

Tuoreimmat tilastotiedot ovat peräisin vuodelta 2011. Silloin köyhyydessä eli liki 2,3 miljoonaa espanjalaislasta.

Lähteet: AFP